Svet

MSP Francuske prekida kulturnu saradnju sa Nigerom, Malijem i Burkinom Faso, prestaje i izdavanje viza

Mera će važiti dok ne stigne drugačija naredba, a Pariz zahteva momentalni prekid kulturne saradnje svojih organizacija sa ovim trima afričkim državama
MSP Francuske prekida kulturnu saradnju sa Nigerom, Malijem i Burkinom Faso, prestaje i izdavanje vizawww.globallookpress.com © Gao Jing

Generalna direkcija za kulturu Ministarstva spoljnih poslova Francuske poslala je svojim kancelarijama direktivu da bi trebalo momentalno obustaviti kulturnu saradnju i projekte u kojima učestvuju državljani Nigera, Burkine Faso i Malija. 

Kako javlja francuski "Mond", zahtevano je obustavljanje svih zajedničkih projekata sa ovim državama dok ne stigne drugačija naredba.

"Svi projekti koje sprovode vaše institucije sa organizacijama ili ljudima iz tri države moraju se odmah zaustaviti i bez bilo kakvog izuzetka. Svaka finansijska podrška takođe mora biti zaustavljena, uključujući i onu preko francuskih udruženja. Imigrantima iz ovih zemalja ne bi trebalo slati nikakve pozive. Francuska od danas više neće izdavati vize građanima ovih triju zemalja, bez izuzetka, do daljnjeg".

Kako prenose "RIA Novosti", afrički državljani koji rade u Francuskoj ocenjuju da su ovakve mere kontraproduktivne, apsurdne i nejasne. Zahtevan je i što skoriji susret sa MSP Francuske, ali i objašnjenje francuskog Ministarstva kulture. 

Francuski mediji dodaju i da se nove mere odnose i na studente iz ovih zemalja. 

Ipak, MSP Francuske ističe da ovim putem Pariz ne želi da "zabrani svu kulturnu saradnju", te da je mera doneta iz razloga što diplomatske institucije Francuske u tim zemljama nisu u stanju da obrađuju zahteve za vizu zbog pogoršane bezbednosne situacije. 

"Er Frans" početkom avgusta takođe je iz istog razloga obustavila letove sa Malijem, Burkinom Faso i Nigerom, a Pariz je svojim građanima savetovao da se uzdrže od putovanje u te zemlje. 

image