Svet

Blinken: Jedna era se završava, nova počinje, a odluke koje sada donosimo će oblikovati budućnost

Što se Kine tiče, Blinken tvrdi da ona predstavlja najveći dugoročni izazov
Blinken: Jedna era se završava, nova počinje, a odluke koje sada donosimo će oblikovati budućnostGetty © Bryan Bedder / Stringer

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da svet prelazi na novi diplomatski poredak u kojem Vašington mora da predvodi put u prevazilaženju sve većih pretnji od Rusije i Kine.

"Jedna era se završava, nova počinje, a odluke koje sada donosimo će oblikovati budućnost u decenijama koje dolaze", rekao je Blinken u sredu u govoru na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu.

On je rekao da je prekinut poredak iz perioda posle Hladnog rata, pošto su "decenije relativne geopolitičke stabilnosti otvorile put intenzivnijem takmičenju sa autoritarnim silama".

"Te sile predvode Rusija i Kina", rekao je Blinken, dodajući da je ruska Specijalna vojna operacija u Ukrajini "najneposrednija i najakutnija pretnja međunarodnom poretku".

Što se Kine tiče, Blinken tvrdi da ona predstavlja najveći dugoročni izazov jer, kako on tvrdi, teži ka tome da ponovo oblikuje međunarodni poredak i da s tim ciljem razvija ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć.

Blinken je naveo da "Peking i Moskva rade zajedno kako bi učinili svet bezbednim za autokratiju preko svog bezgraničnog partnerstva".

Kako dodaje Rusija i Kina su označile postojeći poredak kao "zapadno nametanje", ali da je taj sistem učvršćen u univerzalne vrednosti i da je deo međunarodnog prava.

Ironično, Blinken je optužio Moskvu i Peking da veruju da velike zemlje mogu da diktiraju svoju volju drugima, za šta se sve češće, zapravo, optužuje Vašington, prenosi "RT internešnel".

image