Svet

Evropska komisija: Novi paket pomoći Ukrajini u januaru

Valdis Dombrovskis najavio je da će 9.novembra Evropska komisija podneti predlog za novi paket pomoći Ukrajini od 18 milijardi evra
Evropska komisija: Novi paket pomoći Ukrajini u januaruwww.globallookpress.com © Zheng Huanson

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je da će Evropska komisija 9. novembra podneti predloge za novi paket pomoći Ukrajini u visini od 18 milijardi evra u vidu povlašćenih zajmova i da je planirano je da se prva finansijska sredstva za pomoć Kijevu pošalju već u januaru, prenose "Ria Novosti".

"Težimo da se dodatna finansijska sredstva Kijevu pošalju u januaru. Evropska komisija će sutra dati svoje predloge, a naš cilj je da postignemo dogovor u Evropskom Parlamentu i Savetu Evrope pre kraja godine", dodao je Dombrovskis.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da bi finansijska podrška iznosila 1,5 milijardi evra mesečno, odnosno 18 milijardi evra na godišnjem nivou i mogla bi da doprinese podršci reformama u Ukrajini u cilju njenog pristupanja Evropskoj uniji.

Saopštenje o dodatnoj finansijskoj pomoći Ukrajini Evropske komisije usledilo je nakon telefonskog razgovora predsednice EK Ursule fon der Lajen i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Fon der Lajen obećala je ukrajinskom predsedniku da će pružiti maksimalnu pomoć Kijevu u pripremama za zimu, kao i u produženju ugovora o hrani sa Rusijom, koji ističe u drugoj polovini novembra.

image