Evropska komisija: Novi paket pomoći Ukrajini u januaru

Valdis Dombrovskis najavio je da će 9.novembra Evropska komisija podneti predlog za novi paket pomoći Ukrajini od 18 milijardi evra

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je da će Evropska komisija 9. novembra podneti predloge za novi paket pomoći Ukrajini u visini od 18 milijardi evra u vidu povlašćenih zajmova i da je planirano je da se prva finansijska sredstva za pomoć Kijevu pošalju već u januaru, prenose "Ria Novosti".

"Težimo da se dodatna finansijska sredstva Kijevu pošalju u januaru. Evropska komisija će sutra dati svoje predloge, a naš cilj je da postignemo dogovor u Evropskom Parlamentu i Savetu Evrope pre kraja godine", dodao je Dombrovskis.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da bi finansijska podrška iznosila 1,5 milijardi evra mesečno, odnosno 18 milijardi evra na godišnjem nivou i mogla bi da doprinese podršci reformama u Ukrajini u cilju njenog pristupanja Evropskoj uniji.

Saopštenje o dodatnoj finansijskoj pomoći Ukrajini Evropske komisije usledilo je nakon telefonskog razgovora predsednice EK Ursule fon der Lajen i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Fon der Lajen obećala je ukrajinskom predsedniku da će pružiti maksimalnu pomoć Kijevu u pripremama za zimu, kao i u produženju ugovora o hrani sa Rusijom, koji ističe u drugoj polovini novembra.