Orban: Mađarska, Poljska i još dve zemlje produžiće zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine

"Gladna afrička deca nisu videla ni kilogram tog hleba" već je ukrajinsko žito po damping cenama uništilo tržište zemalja Centralne Evrope, primetio je premijer Mađarske

Mađarska, Rumunija, Poljska i Slovačka produžiće zabranu uvoza žita iz Ukrajine od 16. septembra osim ako Brisel ne donese odgovarajuću odluku do ponoći, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

"Zabrana ističe danas. Za sada briselske birokrate ne žele da je produže. A ako je ne produže do danas u ponoć, onda će nekoliko zemalja – Rumunija, Poljska, Slovačka i Mađarska – zajednički produžiti zabranu", istakao je Orban u emisiji na tamošnjem radiju "Košut".

Podsetio je da su vlasti Evropske unije prevarile zemlje koje se graniče s Ukrajinom, ubedivši ih da otvore svoje granice za izvoz ukrajinskog žita, navodno da bi sprečile glad u afričkim zemljama. 

Međutim, "gladna afrička deca nisu videla ni kilogram tog hleba", već je ukrajinsko žito po damping cenama uništilo tržište zemalja Centralne Evrope, primetio je Orban.

Krajem marta pet ukrajinskih suseda članica EU (Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka) obratilo se šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da interveniše u krizi koju je izazvao priliv žita iz ratom zahvaćene zemlje. EK je potom usvojila privremene restriktivne mere u vezi s uvozom dok ne reši "logističke poteškoće" i one su stupile na snagu 2. maja i zatim u junu produžene do 15. septembra.

Ograničenje podrazumeva da se seme pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta ukrajinskog porekla neće prenositi u pet pomenutih država dok će u ostalim zemljama EU i dalje biti u slobodnom prometu.

Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka su se istovremeno obavezale da će otkazati svoje jednostrane mere protiv ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.