Kina preti SAD poboljšanom "kopijom" ruskog "Bodeža"

Kina je prikazala raketu sličnu ruskom "Bodežu" kako bi upozorila Sjedinjene Američke Države

Kineska narodna republika je po prvi put demonstrirala široj javnosti svoju supersoničnu protivbrodsku raketu, sličnu ruskoj hipersoničnoj raketi "Kinžal" (bodež), kako bi upozorila Vašington da se ne meša u planove za ponovno ujedinjenje kopnene Kine i Tajvana, objavio je "Saut Čajna morning post".

Nacionalna televizija je prošle nedelje emitovala snimak bombardera H-6K, ispod čijeg krila su bile postavljene rakete sa oznakom "2PZD-21"​​​.

Glavni urednik kanadskog vojnog časopisa "Kanva Ejžn difens" Andrej Čan rekao je da su kineski IJ-21 veći od ruskih "Bodeža", pa će, prema tome, njihov domet uništenja biti veći od dve hiljade kilometara.

"Svrha demonstracije IJ-21 na aeromitingu je da se spreči mešanje Sjedinjenih Američkih Država u planove Pekinga da vrati Tajvan. Nijedan američki PVO sistem nije u stanju da presretne hipersoničnu raketu", objasnio je Čan.

Prema njegovim rečima, to je isključivo signal za Vašington, a ne za Tajpej.

Letelica H-6K je sletela na aerodrom Jinvan u Džuhaju kako bi bila prikazana na međunarodnom aeromitingu "Eršou Čajna".

Kako navodi pometuni list, rakete su izvozna verzija kineskih supersoničnih protivbrodskih raketa IJ-21 sa dometom većim od 2.000 kilometara.

Karakterističan konusni oblik bojeve glave sličan je ruskoj hipersoničnoj raketi sa vazdušnim lansiranjem "Bodež", koja je sposobna da nosi nuklearni teret, ima brzinu do 12 maha i domet od 2.000 kilometara. Kineske rakete su sposobne da odvrate američke brodove od ulaska u region u slučaju sukoba.

Tenzije oko Tajvana eskalirale su nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila ostrvo početkom avgusta. Kina, koja ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je potez Pelosijeve, tumačeći njen korak kao "podršku SAD tajvanskom separatizmu".