Svet

Nismo mi Afrika sa kišnom sezonom: Kijev i Zapad frustrirani neuspehom ukrajinske ofanzive

Sukob u Ukrajini pokazao važnost dronova i resursa, kao i slabosti zapadne obuke
Nismo mi Afrika sa kišnom sezonom: Kijev i Zapad frustrirani neuspehom ukrajinske ofanzive© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Ljudi žele da vide rezultate odmah, i to je razumljivo, ali ovo nije holivudski film gde se sve završi za sat i po, ponovio je prošlog vikenda ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Sama ideja da će Ukrajinci uspeti da probiju ruske redove uvek je bila više holivudska priča nego realnost, a posle tri meseca neuspele ofanzive, Zelenski i njegova vlada spremaju se za rat iscrpljivanjem, piše "Fajnenšel tajms".

U međuvremenu, Zapad žali što Kijev nije iskoristio zalihe oružja i vrhunac političke podrške da napravi bilo kakav prodor.

Pojedini američki zvaničnici privatno su rekli da Ukrajinci nisu uspeli da savladaju tehnike modernog ratovanja. Ukrajinci, sa druge strane, poručuju Amerikancima da se nikada nisu borili na bojnom polju poput Ukrajine.

Američki general Mark Mili rekao je Bi-Bi-Siju da je ukrajinskim snagama preostalo samo četiri do šest nedelja da nastave svoju ofanzivu pre nego što počnu jesenje kiše. To je iznerviralo ukrajinske zvaničnike, koji ukazuju da je južna Ukrajina, gde se odvija glavni ofanzivni napad, relativno suva i njene zime manje oštre od ostatka zemlje.

"Mi nismo Afrika sa kišnom sezonom", poručio je general-potpukovnik Kirilo Budanov, načelnik ukrajinske obaveštajne službe za odbranu.

Ipak, piše "Fajnenšel tajms", među ukrajinskim zvaničnicima sve više jača spoznaja da će sukob potrajati. Glavno pitanje je da li će zapadne pristalice, koje su duboko zaronile u svoje zalihe oružja, biti posvećene pružanju podrške Kijevu na duži rok.

U međuvremenu, Ukrajinci, koji su u prvim danima ofanzive izgubili petinu svega što ime je NATO obezbedio, ponovo su se okrenuli kampanji iscrpljivanja i udaranja na linije snabdevanja iz oružja dugog dometa tvrdeći da je ta taktika prilagođena uslovima na terenu.

To je, pak, izazvalo zabrinutost u NATO-u da je prevladao stari sovjetski način razmišljanja, ali i da će se Kijev sada još više oslanjati na isporuke municije i opreme kojih je sve manje.

Dok Zapad poručuje da bi Ukrajina morala da uči na svojim greškama, iz Kijeva navode da njihovi saveznici moraju da priznaju svoje greške prilikom obuke i opremanja ukrajinskih snaga i dodaju da će morati da budu sistematičniji u snabdevanju artiljerijom, avionima i obukom.

"Da sam samo radio ono što me je zapadna vojska učila, bio bih mrtav", rekao je ukrajinski vojnik Suleman. On je dodao da je prethodno trenirao sa američkim, britanskim i poljskim vojnicima, koji su mu dali "neke dobre savete", ali i neke "loše".

Džek Votling i Nik Rejnolds, analitičari Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI) navode da je kontraofanziva pokazala da je Ukrajincima neophodno više kolektivne obuke - da se pomogne u planiranju na nivou brigade i komandirima vodova i četa.

Postavlja se i pitanje kako Ukrajina raspoređuje svoje iskusnije snage. Neki američki zvaničnici kritikovali su Kijev zbog "traćenja" iskusnih trupa na uzaludnu odbranu Bahmuta, a poljska kompanija "Rohan konsalting" smatra da je ukrajinska ofanziva mogla bolje da prođe da je Kijev koristio iskusne brigade opremljene NATO naoružanjem, a ne novoobučene vojnike.

Iako su se, navode iz RUSI-ja, Ukrajinci izveštili u baražnoj paljbi, njihova "prednost" će se održati samo ako Zapad proširi proizvodnju municije i smanji raznovrsnost artiljerijskih sistema koje ukrajinske snage koriste. Kijevu je takođe potrebno više opreme za čišćenje mina i oklopnih vozila da zaštiti svoju pešadiju, navode iz instituta RUSI.

Na kraju, svi analitičari koje je intervjuisao "Fajnenšel tajms" primećuju da ruske snage uče od svojih neprijatelja i prilagođavaju svoju taktiku, bilo kroz raspršivanje linija snabdevanja, veće raspoređivanje dronova ili u odbijanju ukrajinskih napada.

"Velika prednost Rusije u odnosu na pre 18 meseci je što sada poštuju naše snage i razumeju našu stvarnu moć", rekao je jedan neimenovani ukrajinski zvaničnik.

"Što se tiče fleksibilnosti, još imamo prednost mad njima. Oni su prilično kruti, a njihova komandna struktura je i dalje veoma vertikalna - što znači da im je potrebno više vremena da se prilagode promenama", tvrdi Budanov i upozorava:

"Ne smemo ih potceniti; ne treba da mislimo da su glupi. Napravili su neke promene, na primer masovnom upotrebom dronova. Oni se prilagođavaju, to je činjenica".

Borbe ovog leta su otkrile vitalnu važnost dronova za obe strane, kako za izviđanje tako i za napad. Sukob u Ukrajini se suštinski razlikuje od prethodnih sukoba jer rasprostranjenost dronova znači da je bojno polje "potpuno vidljivo u realnom vremenu za obe strane", rekao je Vadim Skibickij, zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Za razliku od Rusije koja ima zalihe dronova i proizvodi ih, ukrajinske snage troše zapadne dronove neverovatnom brzinom a njihova proizvodnja nije na nivou. RUSI procenjuje da Ukrajina gubi više od 10.000 dronova mesečno.

Zbog toga se Kijev i dalje oslanja na svoje saveznike za oružje dugog dometa. U Kijevu se nadaju da će Vašington uskoro pristati da pošalje rakete ATACMS, koje imaju domet od 300 kilometara. Ovo bi moglo da podstakne Nemačku da im pošalje krstareće rakete "taurus", pošto Berlin ima tendenciju da sačeka da SAD "povuku nogu" kada je reč o slanju oružja.

Avioni F-16 takođe bi trebalo da stignu dogodine, što bi moglo da pomogne Ukrajincima u odbrani, ali im neće dati nadmoć u vazduhu, navode analitičari.

Na kraju, upravljanje ljudstvom i resursima odlučiće tok sukoba. "Naš veliki problem je održivost", rekao je neimenovani ukrajinski zvaničnik. "Ovo je rat resursima".

"Ukrajina i Rusija su u teškoj utakmici u kojoj nijedna strana nema odlučujuću prednost. Biće to dug rat i Ukrajina je sada u haotičnom središnjem delu koji se dešava u svakom velikom sukobu", kaže jedan visoki zapadni zvaničnik. "Vojske veoma retko donose odlučujuće ishode, pobeđuju u bitkama", dodaje zvaničnik. U iscrpljujućim sukobima kao što je ovaj, "privrede su te koje pobeđuju".

Za razliku od ukrajinske koja živi od pomoći Zapada, ruska ekonomija se pokazala kao snažna i vrlo otporna na sankcije.

image