Svet

Amerika protiv nasilja: Broj pucnjava u školama u SAD se udvostručio u protekloj školskoj godini

U novom izveštaju Nacionalnog centra za statistiku obrazovanja se navodi da se u školskoj 2021-2022. godini 188 pucnjava, u odnosu na prethodni maksimum od 93 incidenta
Amerika protiv nasilja: Broj pucnjava u školama u SAD se udvostručio u protekloj školskoj godiniGetty © Scott Olson/Getty Images

Učestalost pucnjava u školama u SAD dostigla je novi maksimum u periodu između 2021. i 2022. više se nego udvostručila u odnosu na prethodni maksimum, ukazuju novoobjavljeni podaci američkih institucija.

U najnovijem godišnjem izveštaju Nacionalnog centra za statistiku obrazovanja (NCES), u navedenom periodu se dogodilo 188 pucnjava, u odnosu na 93 izbrojanih u prethodnom izveštaju.

Pucnjave u školama u SAD postale su drastično učestalije u protekloj deceniji. Dok je NCES izbrojao "samo" 17 za školsku 2010-2011. godinu, broj ovakvih incidenata u kontinuiranom je porastu od 2015. godine, iako su američke vlasti najskorije podatke nazvale "izuzetkom".

Agencija za statistiku je takođe upozorila čitaoce da tumače nalaze "sa oprezom", imajući u vidu veliko odstupanje od nalaza iz prethodnih godina.

U školama u SAD je u skorije vreme prijavljen niz ovakvih incidenata.

Jednog zaposlenog na Univerzitetu Severne Karoline ubio je naoružani muškarac u kampusu krajem avgusta. Šest osoba je poginulo u masovnoj pucnjavi koja se dogodila u osnovnoj školi u Nešvilu, Tenesi.

Prošlog meseca, jedan šesnaestogodišnji dečak je poginuo i nekolicina drugih je ranjena u pucnjavi tokom srednjoškolske utakmice u Oklahomi.

image