Svet

Italijanska premijerka u borbi protiv migranata: EU da spreči njihov dolazak

Migracioni pritisak koji Italija doživljava od početka ove godine je nepodnošljiv, poručila je Đorđa Meloni
Italijanska premijerka u borbi protiv migranata: EU da spreči njihov dolazak© TANJUG/AP Photo/Gregorio Borgia

Italija će preduzeti "vanredne mere" u borbi protiv ilegalne migracije i pritiska na zemlju koji je ove godine postao nepodnošljiv, izjavila je italijanska premijerka Đorđa Meloni, prenose "RIA Novosti".

"Italija i Evropa ne mogu da prihvate tako ogromnu masu ljudi", kazala je Meloni u video snimku postavljenom na društvenim mrežama.

Meloni je dodala da je pozvala predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da poseti ostrvo Lampeduzu kako bi se "uverila u ozbiljnost situacije" i takođe zatražila od predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da pitanje migracija uvrsti na dnevni red samita EU u oktobru. 

Prema njenim rečima, Rim smatra da je neophodno da se odmah pokrene panevropska misija EU kako bi se brodovima koji prevoze ilegalne migrante blokirao izlazak na more.

"Italijanska vlada odmah namerava da preduzme hitne mere kako bi se izborila sa brojem iskrcavanja migranata na naše obale. Nameravam da ponovim zahtev za hitnu misiju EU kako bi se blokirao prolazak plovila s migrantima", naglasila je.

Predsednica italijanske vlade je navela da će Ministarstvo odbrane dobiti instrukcije da brzo napravi nove objekte za migrante kako bi ih bilo dovoljno za zadržavanje ilegalnih imigranata.

"Ovi objekti će se graditi na mestima sa veoma malom gustinom naseljenosti, gde će biti lako sprovesti granice i nadzor", istakla je Meloni.

Vlasti na ostrvu Lampeduza, južno od Sicilije, proglasile su u sredu vanredno stanje zbog još jednog talasa migranata koji je stigao na ostrvo. Tamo je u prethodna tri dana stiglo više od 8.000 ilegalnih migranata.

Samo u utorak na ostrvo, gde živi 6.000 ljudi, došlo je rekordnih više od 5.000 izbeglica. Dok vlasti ulažu napore da uklone migrante sa Lampeduze, novi ilegalni migranti nastavljaju da pristižu na ostrvo. 

U petak ujutro, izvestio je italijanski Crveni krst, tamo je bilo 3.800 ljudi. 

image