Svet

Bajdenova administracija za sada ne planira da isporuči ATACMS Ukrajini

Još uvek postoji debata unutar predsedničke administracije o snabdevanju Kijeva ovom vrstom naoružanja
Bajdenova administracija za sada ne planira da isporuči ATACMS UkrajiniGetty © Handout / Handout

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena trenutno ne planira da objavi svoju odluku o tome da li će isporučiti rakete dugog dometa Kijevu tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu sledeće nedelje, navode neimenovani izvori upoznati sa ovim pitanjem, a prenosi "Aksios".

Američki zvaničnik je rekao "Aksiosu" da još uvek postoji debata unutar Bajdenove administracije o snabdevanju Ukrajine sistemom ATACMS.

Bela kuća je odbila da komentariše.

Kako se ističe, Kijev već duže vreme traži ovu vrstu naoružanja, a ukrajinski zvaničnici su se nadali da će predsednik Bajden sledeće nedelje odobriti isporuku vojno-taktičkog raketnog sistema ATACMS, vođenog raketnog sistema zemlja-zemlja sa dometom preko 400 kilometara, navode ukrajinski izvori.

Jedan američki zvaničnik je rekao da su to pitanje pokrenuli ukrajinski zvaničnici tokom prošlonedeljne posete državnog sekretara Entonija Blinkena Kijevu.

Kremlj je upozorio da bi snabdevanje raketama dugog dometa predstavljalo crvenu liniju, a slična upozorenja stigla su iz Moskve i u vezi sa drugim vrstama naoružanja.

Velika Britanija i Francuska su već obezbedile rakete dugog dometa "storm šedou", koje lete do 240 kilometara.

Zelenski će sledeće nedelje posetiti Vašington gde će se u Beloj kući sastati sa Bajdenom, a imaće i sastanke sa zvaničnicima na Kapitol Hilu. Prethodno će prisustvovati Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Najvažnija svrha njegovog putovanja u Vašington je da se sastane sa republikancima i demokratama sa kojima bi trebalo da razgovara o američkoj pomoći Ukrajini, tvrde dva ukrajinska izvora.

Sve su veće podele unutar Kongresa, posebno među republikancima, oko budućnosti pomoći SAD Ukrajini, navodi se u tekstu.

Zelenski želi da iznese američkom narodu i članovima Kongresa šta Ukrajina radi uz pomoć SAD i zašto je to važno, rekao je jedan od ukrajinskih izvora.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je novinarima u petak da se u poslednje dve nedelje sastao sa rukovodstvom Predstavničkog doma i Senata i šefovima relevantnih komiteta da bi razgovarali o pomoći Ukrajini.

Saliven je priznao da su stavovi o ovom pitanju u aktuelnom Kongresu drugačiji od prethodnog, ali je naglasio da će se diskusija o pružanju dodatne pomoći nastaviti. Predsednik Bajden je zatražio od Kongresa da odobri 20 milijardi dolara dodatne pomoći Ukrajini.

Bajdenova administracija će verovatno sledeće nedelje objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini, rekao je Saliven novinarima.

image