Svet

Ko zapravo strada od sankcija? "Blumberg": Kina pretekla EU u poslovanju sa Rusijom

"Nikakve potencijalne prepreke u transportnoj mreži neće sprečiti Kinu da izvozi u Rusiju", navode iz Instituta za svetsku ekonomiju Kil
Ko zapravo strada od sankcija? "Blumberg": Kina pretekla EU u poslovanju sa Rusijomwww.globallookpress.com © Zheng Dongrui/XinHua

Kroz luku Sankt Peterburg — glavnu rusku kapiju za trgovinu sa Evropom — prošlo je 85 odsto manje kontejnera u odnosu na prethodnu godinu. Kao rezultat toga, piše "Blumberg", Kina je pretekla EU i postala najvažniji trgovinski partner Rusije.

Ovog leta Evropska unija je izvezla 43 odsto manje robe u Rusiju u odnosu na 2021. godinu. Sa druge strane, Kina je u istom tom periodu povećala izvoz u Rusiju za 23 odsto, navodi se u izveštaju Instituta za svetsku ekonomiju Kil.

Iako je količina ulaznog tereta u najvećim ruskim lukama, Novorosijsk na Crnom moru i Vladivostok na istoku, početkom sukoba u Ukrajini privremeno opala, situacija u luci Vladivostok se već vraća u stanje pre početka konflikta, preneo je Blumberg podatke iz izveštaja Kil instituta.

Rusija i Kina značajan deo trgovine sprovode i zahvaljujući železnicama, piše Blumberg.

"Nikakve potencijalne prepreke u transportnoj mreži neće sprečiti Kinu da izvozi u Rusiju", rekao je istraživač Instituta za svetsku ekonomiju Kil.

Mnoge zemlje EU ipak povećale trgovinu sa Rusijom

"Njujork tajms" je krajem oktobra objavio podatke da je Rusija uprkos sakncijama Evropske unije od početka sukoba u Ukrajini povećala trgovinu sa Belgijom za 81 odsto, sa Kinom 64 odsto, sa Turskom 198 odsto, sa Španijom 57 odsto a sa Indijom čak 310 odsto.

Izvoz Rusije u Španiju je ove godine 112 posto veći, u Grčku 213 odsto, Japan 40 odsto, Nemačku 38 odsto, Belgiju 130 odsto, a ruski izvoz u Indiju je od početka specijalne vojne operacije porastao za čak 430 odsto, pokazuje analiza "Njujork tajmsa".

image