Stvar principa: I Poljska uvodi zabranu ulaska vozila sa ruskim registracijama

Najnovija mera dodatni element sankcija protiv Rusije i njenih građana zbog napada na Ukrajinu, i dodaje da, "ruska država danas predstavlja pretnju po međunarodnu bezbednost", naveo je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski

Poljska od sutra zabraljuje ulazak putničkim vozilima sa ruskim registarskim tablicama, objavio je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski.

"Ova zabrana primenjivaće se od sutra na poljskoj granici, a stupa na snagu večeras u ponoć", citirala je poljska državna agencija PAP reči ministra Kaminskog koji je govorio na pres konferenciji u gradu Terespol na granici sa Belorusijom.

Kaminski je navodi da je najnovija mera dodatni element sankcija protiv Rusije i njenih građana zbog napada na Ukrajinu, i dodaje da, "ruska država danas predstavlja pretnju po međunarodnu bezbednost".

Kamionima sa ruskim oznakama još ranije je zabranjen ulazak u Poljsku.

"Nijedan ruski automobil neće ući u Poljsku. To se odnosi na praktično na sva vozila bilo da je vlasnik državljanin Rusije ili neke druge države. Princip je takav – automobil registrovan u Rusiji nema prava ulaska u Poljsku", naglasio je Kaminski.

Ovakvu odluku su prethodno donele Finska, Estonija, Letonija i Litvanija.

Podsećamo, Evropska komisija je prošlog petka objavila objašnjenje u kojem se navodi da se sankcije koje je Savet EU uveo Rusiji još 2022. godine odnose i na lična vozila ruskih državljana sa ruskim registarskim brojevima, te da, shodno tome, ruski državljani ne mogu da uđu ličnim automobilima na teritoriju EU, čak ni u turističke svrhe niti na kratak period.

Međutim, EK je u ponedeljak zabranila građanima Rusije da u EU unose lične stvari pa čak i da voze ruska vozila i pozvala je nacionalne službe zemalja članica da razmotre svaki slučaj posebno, da preduzmu razuman i proporcionalan pristup zabranama.