Svet

Ukrajinska kontraofanziva se privodi kraju, Kijev nema ni vojnika ni oružja za nastavak

Odlučujući faktor neće biti vremenski uslovi, kako mnogi stručnjaci veruju, već istrošenost ljudstva i zaliha oružja, izjavio je nemački stručnjak
Ukrajinska kontraofanziva se privodi kraju, Kijev nema ni vojnika ni oružja za nastavakwww.globallookpress.com © Alex Chan Tsz Yuk

Ukrajinska vojska će uskoro morati da okonča svoju kontraofanzivu, zato što je istrošila sve rezerve, rekao je vojni stručnjak Franc Stefan Gadi za nemački TV kanal ZDF.

"Videćemo kulminaciju kontraofanzive u narednih nekoliko nedelja, krajem ovog ili početkom sledećeg meseca. Odlučujući faktor neće biti vremenski uslovi, kako mnogi stručnjaci veruju, već istrošenost ljudstva i zaliha oružja", rekao je on.

Gadi je objasnio da će zbog toga ukrajinska kontraofanziva uskoro drastično usporiti, dodajući da je za Ukrajince izuzetno teško da nastave sa vojnim operacijama bez vazdušne superiornosti.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je izjavio da su ukrajinske snage izgubile 66.000 vojnika i 7,600 komada vojne tehnike od početka kontraofanzive. On je dodao i da ruska vojska nastavlja sa udarima na ukrajinsku vojnu infrastrukturu.

image