Svet

Predsednik Centralnoafričke Republike odbrusio Makronu: Nećemo proterati ruske instruktore

Tuadera je svom fracuskom kolegi objasnio da su odnosi sa ruskim vlastima regulisane sporazumima dve države u oblasti odbrane i obuke bezbednosnih snaga, kao i da francuskog predsednika to "ne tiče"
Predsednik Centralnoafričke Republike odbrusio Makronu: Nećemo proterati ruske instruktorewww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Predsednik Centralnoafričke Republike Fosten-Aršanž Tuadera odbacio je zahteve svog francuskog kolege Emanuela Makrona da njegova zemlja protera ruske vojne instruktore, prenosi radio RFI.

Taj radio je, pozivajući se na portparola predsednika CAR Alberta Jalokea Mokopemea, preneo da je Makron potegao pitanje povlačenja ruskih vojnih instruktorskoga iz Centralnoafričke Republike, što je navodno uslov za otopljenje odnosa između Pariza i Bangija.

Tuadera je svom fracuskom kolegi objasnio da su odnosi sa ruskim vlastima regulisane sporazumima dve države u oblasti odbrane i obuke bezbednosnih snaga, kao i da se francuskog predsednika to "ne tiče", prenela je ta radio stanica.

Francuska je 2021. godine suspendovala vojnu saradnju sa Centralnoafričkom Republikom zato što, kako su naveli u Parizu, "ona učestvuje u antifrancuskoj kampanji koju sprovodi Rusija".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio je krajem juna da će ruski vojni instruktori nastaviti sa radom u toj centralnoafričkoj državi.

On je dodao i da je "Centralnoafrička Republika, zajedno sa Malijem, jedna od država čije su vlade od (od Rusije) tražile tu vrstu pomoći, nakon što su Francuzi i Evropljani povukli svoje antiterorističke kontingente".

image