Svet

Lula da Silva na Kubi: Američki embargo je nezakonit

Kuba je bila zagovornik pravednijeg globalnog upravljanja, odbacujem i njeno uvrštavanje na listu država koje sponzorišu terorizam, rekao je brazilski predsednik
Lula da Silva na Kubi: Američki embargo je nezakonit© Tanjug/AP Photo/Ramon Espinosa

Na svom prvom putovanju na Kubu tokom svog trećeg predsedničkog mandata, brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva nazvao je embargo koji su Sjedinjene Države uvele ostrvu "nezakonitim" i osudio uvrštavanje ostrva na listu državnih sponzora terorizma.

Bivši američki predsednik Donald Tramp uvrstio je ovu ostrvsku državu na američku listu državnih sponzora terorizma, a iako je Bajdenova administracija poništila druge mere iz Trampove ere, do sada nije uklonila Kubu sa liste.

"Kuba je bila zagovornik pravednijeg globalnog upravljanja. I do danas je žrtva nelegalnog ekonomskog embarga", rekao je Lula u govoru na otvaranju Samita zemalja u razvoju G77 u glavnom gradu Havani, a preneo je Rojters.

On je dodao da je Brazil protiv bilo kakve jednostrane mere prinude.

"Odbacujemo uvrštavanje Kube na listu država koje sponzorišu terorizam", istakao je brazilski predsednik.

Ovi komentari su dati samo nekoliko sati pre nego što je Lula otišao u Njujork, gde će prisustvovati Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i imati bilateralne razgovore sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Ranije je Kuba izrazila zabrinutost zbog etikete i višedecenijskog ekonomskog embarga Vašingtona iz doba Hladnog rata protiv ostrva kojim upravlja Komunistička partija Kube. Evropska unija, glavni trgovinski partner zemlje, takođe je više puta odbijala trgovinski embargo. Kuba i kritičari ekonomskih sankcija kažu da embargo sprečava i otežava pristup hrani, lekovima i drugim kritičnim zalihama neophodnim za razvoj.

Američki Stejt department nije odmah odgovorio na zahtev za komentarom Lulinih primedbi.

Bajdenova administracija je ranije rekla da američki zakon uključuje izuzeća i odobrenja za izvoz hrane, lekova i druge humanitarne robe na ostrvo.

Očekuje se da će se tokom skupštine UN Brazil vratiti na svoju istorijsku poziciju osude embarga protiv Kube, što je jedan od predloga o kojem se obično glasa svake godine u Ujedinjenim nacijama i koji prolazi velikom većinom. Godine 2019, tokom prve godine administracije desničarskog predsednika Žaira Bolsonara, Brazil je glasao protiv predloga zajedno sa Sjedinjenim Državama i Izraelom.

Lula je svoj govor iskoristio i da još jednom pozove na investicije koje su obećale razvijene zemlje za smanjenje uticaja klimatskih promena, kako je utvrđeno Pariskim sporazumom, a koje nije ispunjeno. Predsednik je rekao da zemlje u razvoju nemaju isti "istorijski dug" kao bogati za globalno zagrevanje.

"Princip zajedničke, ali diferencirane odgovornosti ostaje na snazi. Zato svim zemljama u razvoju moraju biti zagarantovani klimatski fondovi, u skladu sa njihovim potrebama i prioritetima", rekao je Lula da Silva.

image