Prvi pravi problemi na međuizborima: Ne rade mašine za prebrojavanje glasova u Arizoni i Nju Džerziju

Neispravne mašine ne prihvataju jedan od pet glasačkih listića, od birača se traži da popunjeni listić odlože u sigurnu kutiju

Zvaničnici okruga Marikopa u Arizoni saopštili su da mašine za prebrojavanje glasova ne rade na 20 odsto biračkih mesta.

Naime, neispravne mašine ne prihvataju jedan od pet glasačkih listića, a u tim slučajevima, od birača se traži da popunjeni listić odlože u sigurnu kutiju koja se nalazi na samoj mašini.

"Svi još mogu da glasaju, nikome nije uskraćeno to pravo. Reč je o tehničkom problemu", rekao je Bil Gejts, predsednik nadzornog odbora u ovom okrugu. 

On je dodao da će glasački listići koji se nalaze u kutiji biti prikupljeni nakon zatvaranja biračkih mesta, te da će ih tim sastavljen od predstavnika demokrata i republikanaca odneti u glavni centar za brojanje glasove.

Iako tvrde da će svi glasovi biti prebrojani, lokalne vlasti su navele da će ovi problemi sigurno odložiti objavljivanje konačnih rezultata.

Okrug Marikopa je inače najmnogoljudniji okrug u Arizoni i četvrti po broju stanovnika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsednica Republikanske stranke u Arizoni Keli Vord ocenila je da je "smešno" da je ugroženo toliko biračkih mesta. 

Problemi sa mašinama zabeleženi su i u okrug Merser u Nju Džerziju. Saopšteno je da je reč o "problemu sa softverom na glasačkim mašinama", dok dodatni detalji nisu otkriveni.

Prema zvaničnim podacima iz Arizone, tehničke poteškoće su neproporcionalno uticale na glasače Republikanske stranke. Brojke iz okruga Marikopa pokazuju da je odnos republikanaca i demokrata koji su lično glasali na dan izbora 4:1.

U zemlji poput Sjedinjenih Država, tehnički problemi tokom izbornog dana su neizbežni, piše Bi-Bi-Si, ali dodaje da bi oni mogli da pojačaju tvrdnje o izbornim nepravilnostima u situaciji kada je nepoverenje Amerikanaca u izborni proces na istorijskom maksimumu.

Sa druge strane, nadležne službe saopštile su da trenutno ne vide nijednu sajber pretnju tokom glasanja na međuizborima za američki Kongres.