Stoltenberg: Ako Ukrajina prestane da se bori, prestaće da postoji

Generalni sekretar NATO naveo je da će Ukrajina pre ili kasnije pristupiti Alijansi, ali nije precizirao kad

Sukob u Ukrajini neće se uskoro završiti, a ako ta zemlja prestane da se bori, prestaće da postoji, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nemačkoj medijskoj grupi Funke.

"Mnogi sukobi traju duže nego što se prvobitno očekivalo. Moramo se pripremiti za dugotrajan sukob u Ukrajini. Svi želimo brz mir", kazao je Stoltenberg i dodao da ako "Rusija prekine sukob, onda će biti mira".

Kako je naveo, kada se taj rat završi, potrebne su bezbednosne garancije za Ukrajinu, jer u suprotnom, istorija se može ponoviti.

Stoltenberg je istakao da će Ukrajina pre ili kasnije pristupiti Alijansi, ali nije precizirao kada.

"Nema sumnje da će Ukrajina završiti u NATO-u", ukazao je.

Nakon samita NATO, koji je održan u Viljnusu od 11. do 12. jula, Stoltenberg je izjavio da su zemlje-članice bloka odlučile da se od Ukrajine ne zahteva sprovođenje Akcionog plana za članstvo u Alijansi.

Stoltenberg je obećao da će Ukrajina biti pozvana u NATO jednoglasnom odlukom svih članica i pod uslovom da se ispune svi uslovi. On, međutim, nije naveo nikakav vremenski okvir za takav mogući poziv.

Osim toga, odobren je višegodišnji program vojne pomoći Kijevu i formiranje Saveta Ukrajina-NATO. U završnom saopštenju se navodi da će poziv za pridruživanje Ukrajine bloku biti upućen nakon što se svi saveznici slože po tom pitanju i kada se ispune svi uslovi.