Svet

"Global tajms": Blinken navija za novi hladni rat u kome SAD ne mogu da pobede

Upuštajući se u konfrontaciju sa Rusijom i Kinom, SAD žele da očuvaju hegemoniju, ali to im neće poći za rukom. Umesto pobede u novom hladnom ratu, SAD će se suočiti sa drugačijim krajem
"Global tajms": Blinken navija za novi hladni rat u kome SAD ne mogu da pobedewww.globallookpress.com © Thomas Trutschel

Sve snažnije geopolitičko nadmetanje SAD sa Rusijom i Kinom označava kraj posthladnoratovskog svetskog poretka, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u govoru koji je nedavno održao na Školi za napredna međunarodna istraživanja Univerziteta "Džons Hopkins", piše u uvodniku kineski "Global tajms".

"Ono što sada doživljavamo je mnogo više od testiranja posthladnoratovskog poretka. To je, zapravo, njegov kraj", primetio je Blinken, dodajući: "Decenije relativne geopolitičke stabilnosti ustupile su mesto sve intenzivnijem nadmetanju sa autoritarnim i revizionističkim silama."

Ova Blinekenova izjava predstavlja poklič za novi hladni rat.

Svet klizi ka ivici ponora

Ako se posthladnoratovski poredak bliži kraju, kakav svetski poredak žele SAD?

Mnogi znaci ukazuju da SAD biraju konkurenciju i konfrontaciju kako bi održale sopstevnu globalnu hegemoniju, čak i na račun interesa drugih zemalja, uključujući i saveznike i partnere. Međutim, realnost je da konfrontacija snaga ne može da reši stvarne probleme sa kojima se suočava savremeni svet. To će samo dodatno podeliti svet, koji opasno klizi ka ivici ponora.

Što se tiče Blinkenovih reči, postoje dve tačke koje treba razmotriti. Najpre, Blinken stvara osećanje krize u svetu. Osnovna poruka SAD saveznicima i drugim zemljama je da postoje sile koje izazivaju Ameriku, posebno Kina i Rusija.

Rusija i Kina, tvrde SAD, žele da promene postojeći poredak. Drugo, Blinkenove reči odražavaju osećaj straha u SAD. Zapravo, SAD pokušavaju da onemoguće kineski uspon putem strateškog nadmetanja, nadajući da će tako održati hegemoniju.

Kina ne pokušava da ospori ili da podrije svetski poredak. SAD su do sada na svaki legitiman zahtev Kine, čak i na one koji odražavaju razumne zahteve većine zemalja u razvoju, gledale kao na opasan izazov i zlonamernu sabotažu.

Beskrajna arogancija SAD

Ksin Kijang, zamenik direktora Centra za američke studije Univerziteta Fudan, veruje da će iracionalni napadi SAD samo iritirati Kinu kao i druge zemlje u razvoju.

Mnoge zemlje u razvoju imaju iste zahteve kao i Kina. SAD se protive svemu što Kina predlaže, jer žele da uguše kinesko legitimno pravo na razvoj. Upravo to će na kraju dovesti do uništenja postojećeg međunarodnog poretka.

SAD sada vide Kinu kao konkurenta koji ih izaziva, suprotstavljajući se sve što bi moglo doneti koristi Kini. Ali, ovakav pristup neće uspeti da održi hegemoniju SAD.

SAD su danas u isto vreme upletene u konfrontacije sa Kinom i Rusijom. SAD treba dobro da razmisle, jer će im sada biti mnogo teže nego ranije da se upuste u novi hladni rat.

Tokom 70-ih, američki BDP je iznosio skoro jednu trećinu ukupnog globalnog, a sada predstavlja jednu četvrtinu. Glavna protivnici SAD su nuklearna sila Rusija i ekonomska sila - Kina. Upuštanje u konfrontaciju sa Rusijom predstavljalo bi, kako primećuje "Global tajms", "uzbudljivu avanturu."

Što se tiče Kine tiče, SAD pokušavaju da zaustave kineski razvoj nametanjem tehnoloških ograničenja. Ipak, SAD ne mogu da se potpuno ekonomski odvoje od Kine.

Za SAD i njihove saveznike, Kina je najveći trgovinski partner. Danas su se SAD pretvorile u bezobzirnog strateškog agresora, koji pokušava da svojim sve slabijim snagama povede novi hladni rat. Treba primetiti da je i moć saveznika SAD značajno opala i da je "jedinstvo Zapada" oslabljeno, jer su se SAD iz "davaoca krvi" pretvorile u "vampira".

Sadašnja generacija američkih elita arogantno pokušava da ponovi pobedu u hladnom ratu. To im neće poći za rukom, zaključuje "Global tajms". Umesto toga, SAD će se suočiti sa drugačijim krajem.

image