Svet

Kijev ponovo uslovljava Zapad: Ne škrtarite sa oružjem ili ništa od kontraofanzive

Odbijanje ili odlaganje isporuke modernog naoružanja ukrajinskim oružanim snagama je direktan podsticaj za nastavak sukoba, rekao je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov
Kijev ponovo uslovljava Zapad: Ne škrtarite sa oružjem ili ništa od kontraofanzivewww.globallookpress.com © Hennadii Minchenko/Keystone Press Agency

Nespremnost Zapada da isporuči moderno oružje Ukrajini i praksa "doziranja vojne pomoći" ne dozvoljavaju nam da postignemo željene ciljeve, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu te zemlje Aleksej Danilov.

"Praksa doziranja vojne pomoći Ukrajini iz straha, kako se ne bi izazvala iritacija, u osnovi je lažna. Odbijanje ili odlaganje isporuke modernog naoružanja ukrajinskim oružanim snagama je direktan podsticaj za nastavak sukoba", naveo je Danilov u autorskom članku u "Ukrajinskoj pravdi".

Danilov je priznao da zapadni mediji počinju da menjaju način izveštavanja, te se prvi put može čuti o neuspehu ukrajinske ofanzive i narušenom stanju ukrajinskih snaga, koji promovišu teze o neuspehu ukrajinske kontraofanzive i stalnom padu borbene efikasnosti Oružanih snaga Ukrajine.

"Promovišu se ograničeni resursi Ukrajine za vođenje rata, računajući se samo u nedeljama i mesecima, kao i potreba brzog okončanja sukoba, čak i ako Rusija zadrži svoje nove regione", precizirao je.

S tim u vezi, smatra Danilov, da bi sprovele ukrajinsku "formulu mira", zapadne zemlje moraju preduzeti niz mera: da se zakonski propiše dugoročna vojna pomoć Ukrajini, neutrališe trend "ratnog umora", usaglasi "formula ukrajinske pobede" zasnovanu na "političkoj odgovornosti" partnera Ukrajine i da se ponovo planiraju povezane akcije.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u petak da Moskva ostaje otvorena za razgovor sa Kijevom i pozvao Ukrajinu da "ne pleše na tuđu melodiju" u kontekstu komentara američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na temu pregovora između Moskve i Kijeva da su "za tango potrebna dvoje".

Istovremeno, ruski lider je podsetio da je upravo predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao ukaz o zabrani pregovora sa Rusijom. 

image