NATO: Ne vidimo političke uslove za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini

Osnova za mir postoji, a to je plan ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, kaže zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirčea Džoana

NATO trenutno ne vidi političke uslove za mirno rešavanje ukrajinskog sukoba, izjavio je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirčea Džoana.

"Danas ne vidimo političke uslove za otpočinjanje pregovora. Osnova za mir postoji. Postoji plan Zelenskog u deset tačaka. Mnoge zemlje su ga prihvatile, uključujući i van NATO-a, i zato mislim da ovo predstavlja veoma dobru osnovu", kazao je Džoana u intervjuu za Agerpres.

On je istakao da američki predsednik Džozef Bajden takođe ima formulu mira koje se pridržava Severnoatlantska organizacija - "nema rešenja za Ukrajinu bez Ukrajine".

Ranije je ukrajinski predsednik Vladmir Zelenski, tokom onlajn govora na samitu G20, izneo svoj plan od 10 tačaka za obnavljanje mira u Ukrajini, istakavši da "neće biti Minska-3".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da takve reči "apsolutno potvrđuju da Kijev ne želi da pregovara".

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u petak da Moskva ostaje otvorena za razgovor sa Kijevom i pozvao Ukrajinu da "ne pleše na tuđu melodiju" u kontekstu komentara američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na temu pregovora između Moskve i Kijeva da su "za tango potrebna dvoje".

Istovremeno, ruski lider je podsetio da je upravo predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao ukaz o zabrani pregovora sa Rusijom.