Finska poziva Zapad: Pronađite način da održite odnose sa Rusijom

Nakon završetka sukoba u Ukrajini biće potrebno poverenje u odnosima sa Moskvom kao garancija da "novi rat ne čeka pred vratima", smatra Sauli Niniste

Za Zapad je važno da održava odnose sa Rusijom tokom ukrajinskog sukoba i nakon njega, izjavio je finski predsednik Sauli Niniste.

Prema njegovim rečima, sa "Ruskom Federacijom nije neophodno biti prijatelj, ali je preporučljiva tolerancija i razumevanje".

"Ne mislim na nekakvo veliko prijateljstvo, već na sposobnost tolerancije, pa čak i malo međusobnog razumevanja", kazao je Niiniste u intervjuu za "Njujork tajms", dodajući da će nakon završetka sukoba u Ukrajini biti potrebno poverenje u odnosima sa Ruskom Federacijom kao garancija da "novi rat ne čeka pred vratima".

Govoreći o rizicima nuklearnog rata, predsednik Finske je napomenuo da zemlje koje isporučuju oružje Ukrajini treba da uzmu u obzir moguću eskalaciju sukoba, sve do svetskog rata.

"Mi smo u veoma delikatnoj situaciji. Čak i male stvari mogu u velikoj meri da promene situaciju, i, nažalost, na gore. Rizik od upotrebe nuklearnog oružja je ogroman", naglasio je Niniste.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu u okviru zakona. 

Zapad stalno poziva Rusku Federaciju na pregovore, za šta Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno zapadne zemlje ignorišu stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog. 

Ranije je Kremlj saopštio da trenutno ne postoje preduslovi da situacija u Ukrajini pređe u miroljubivi pravac, kao i da je apsolutni prioritet za Rusiju postizanje ciljeva Specijalne vojne operacije, a to je trenutno moguće samo vojnim putem.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u petak da Moskva ostaje otvorena za razgovor sa Kijevom i pozvao Ukrajinu da "ne pleše na tuđu melodiju" u kontekstu komentara američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na temu pregovora između Moskve i Kijeva da su "za tango potrebna dvoje".

Istovremeno, ruski lider je podsetio da je upravo predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao ukaz o zabrani pregovora sa Rusijom.