Svet

"Dejli mejl": Da je Zapadu stalo do Ukrajinaca, tražio bi mir

Da sukob Kijeva i Moskve zapadnoj javnosti nije predstavljen u "bajkovitim" terminima "borbe apsolutnog dobra protiv apsolutnog zla", ovakva pitanja bi se postavljala mnogo ranije, smatra kolumnista britanskog lista
"Dejli mejl": Da je Zapadu stalo do Ukrajinaca, tražio bi mirGetty © Alexey Furman/Getty Images

Verovatnoća da Kijev zauzme teritorije koje smatra svojima sve je manja, a oni koji su mnogo uložili u dugo najavljivanu ukrajinsku letnju ofanzivu su razočarani. Postavlja se pitanje "Šta sad", piše kolumnista "Dejli mejla" Piter Hičens.

Iako Vašington i dalje zvanično nije napustio svoj tvrdokoran stav o pružanju podrške Kijevu, činjenica da uticajni mediji poput "Forin afersa" pišu članke sa naslovima poput "Hoće li Zapad napustiti Ukrajinu" znaci su promene raspoloženja, napominje autor.

Kolumnista "Dejli mejla" ukazuje na sve veće trvenje između Varšave i Kijeva, korupcionaške skandale u ukrajinskoj vojsci, kao i to da pozamašan broj vojno sposobnih Ukrajinaca kojima je zabranjen izlazak iz zemlje pokušava iz nje da pobegne.

Kako kaže, da sukob Kijeva i Moskve zapadnoj javnosti nije predstavljen u "bajkovitim" terminima "borbe apsolutnog dobra protiv apsolutnog zla", ovakva pitanja bi se postavljala mnogo ranije.

"Ako zaista brinemo za narod Ukrajine, onda bismo se mnogo više bavili promovisanjem trajnog mira nego podsticanjem i plaćanjem da produžimo rat u kojem Ukrajinci ginu i pate, a ne dobijaju ništa zauzvrat", zaključuje autor.

image