Svet

Tramp: Kijev je trebalo da pristane na gubitak teritorija

Mogli su da postignu dogovor i niko ne bi poginuo, rekao je bivši predsednik SAD
Tramp: Kijev je trebalo da pristane na gubitak teritorijaGetty © Anna Moneymaker/Getty Images

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je režim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog mogao da izbegne eskalaciju sukoba i da pretrpe manji gubitak teritorija.

"Kijevske vlasti su mogle da izbegnu eskalaciju sukoba sa Rusijom da su pristale da se odreknu dela teritorija", rekao je Tramp u intervjuu za En-Bi-Si.

Podsetimo, stanovnici Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersona i Zaporožja odlučili su se velikom većinom na referendumima održanim krajem septembra prošle godine za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom. 

Prethodno je Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici garantovana široka autonomija u okviru Minskih sporazuma, kojima je uglavnom završen sukob između novih kijevskih vlasti i proruskog stanovništva tih predela. 

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel je prošle godine priznala da je svrha Minskih sporazuma bilo samo kupovanje vremena za Ukrajinu kako bi ojačala za novi sukob sa Rusijom.

"Mogli su da postignu sporazum o gubitku teritorija u manjem obimu nego što je Rusija već pripojila, budimo iskreni. Mogli su da postignu dogovor i niko ne bi poginuo", dodao je Tramp u skorašnjem intervjuu.

Prema rečima bivšeg američkog lidera, takav sporazum bi omogućio kijevskim vlastima da spasu zemlju.

Tramp je istom prilikom rekao da je spreman da reši većinu problema zemlje za kratko vreme ako pobedi na izborima 2024. godine.

"Za šest meseci do godinu dana, mnogi problemi, praktično svi problemi o kojima smo razgovarali biće rešeni", rekao je on.

Otkako je najavio svoju kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine, Donald Tramp je u više navrata izjavio kako bi okončao sukob u Ukrajini u najkraćem mogućem roku ukoliko bude izabran.

image