Svet

Zelenski: Ofanziva se nastavlja iako je spora, ne smemo dati Putinu oduška

Predsednik Ukrajine je poručio da se Ukrajinci danas bore za ceo svet, te da ga čeka loš scenario ukoliko Kijev izgubi
Zelenski: Ofanziva se nastavlja iako je spora, ne smemo dati Putinu oduškawww.globallookpress.com © President Of Ukraine

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u poslednjem intervjuu za Si-Bi-Es kaže da se ukrajinski konflikt neće završiti predajom teritorija, već da će se ofanziva nastaviti.

Vojska, kako kaže, nastaviće da ide napred, čak i onda kada vremenske prilike budu bile nepogodne. 

"Zaboravite na vreme i slično. Na mestima kroz koje nećemo moći da prođemo oklopnim vozilima - letećemo. Ako ne budemo umeli da letimo, hajde onda da pošaljemo dronove", rekao je on, još jednom potvrđujući da, uprkos velikim ukrajinskim gubicima na koje upozorava ruska strana, Kijev neće odstupiti, te da će se držati odluke koju je prošlog avgusta usvojila ukrajinska Rada, a prema kojoj nikakvi teritorijalni ustupci neće biti razmatrani kao opcija da bi se došlo do mira.

Ipak, on priznaje da ukrajinska ofanziva nije onoliko brza koliko se očekivalo, da ide sporo i da su oružane snage Ukrajine u teškoj položaju, ali to objašnjava time što je trenutno "teška situacija" u kojoj je, kako on tvrdi, inicijativa ipak u rukama Ukrajinaca. 

Linija fronta, prema njegovim rečima, postala je nešto nalik pravom artiljerijskom duelu, jer svaka od strana dnevno iskoristi oko 40.000 jedinica municije. 

"Bitno je da idemo napred svakog dana i da oslobađamo teritoriju. Moramo da oslobodimo teritoriju koliko je to moguće i da idemo napred, ne smemo dati Putinu oduška", kaže Zelenski, dodajući da je probijanje ruske odbrane ono što oni jako žele, te da se na tome radi. 

Zahvalni smo SAD, ali šta još da uradimo da drugi to vide?

Zelenski dalje navodi kako je čitav svetski poredak u opasnosti, jer "ukoliko Ukrajina padne šta će se desiti za deset godina?". On zatim kao odgovor nudi opciju kako će Rusija navodno da stigne do Poljske i baltičkih zemalja, a zatim se još jednom pita: "Šta onda? Treći svetski rat?"

Komentarišući saradnju sa Vašingtonom, on poručuje da je Ukrajina jako zahvalna Sjedinjenim Američkim Državama za njihovu podršku Ukrajini, koja, prema onome što je rekao voditelj emisije, do sada iznosi oko 70 milijardi dolara.

On zatim ističe da nije siguran šta bi to Ukrajina trebalo da uradi kako bi drugi mogli da izmere tu zahvalnost, i zaključuje da su Ukrajinci ti koji ginu u ovom ratu, a da je Ukrajina ta zemlja koja se danas bori za ceo svet protiv Rusije, koja "preti da će uništiti svet".

Zelenski dalje navodi kako nije siguran šta bi dalje trebalo učiniti, ali da "ceo svet mora da odluči da li mi želimo da zaustavimo (predsednika RF Vladimira) Putina, ili želimo da započnemo svetski rat".

"Ne možemo promeniti Putina. Rusko društvo je izgubilo poštovanje sveta. Oni su ga izabrali i ponovo birali i stvorili Hitlera. Oni su to uradili. Vreme ne možemo vratiti, ali možemo da zaustavimo stvari ovde", kaže Zelenski.

O predsedničkim izborima u SAD

Govoreći o predstojećim predsedničkim izborima u SAD, koji su planirani za 2024. godinu, predsednik Ukrajine priznaje da ga oni zabrinjavaju, aludirajući na to da ne zna kako će njihov rezultat uticati na vojnu podršku Ukrajini.

Kako kaže, iako nije dobio svu pomoć od SAD onoliko brzo koliko je trebalo, ipak je zahvalan predsedniku SAD Džozefu Bajdenu za svu njegovu podršku do sada. 

Predsednik Ukrajine ovih dana posetiće Njujork, u kojem će se obratiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. U planu je i njegova poseta Beloj kući i američkom kongresu. 

Kako tvrdi američka kongresmenka Mardžori Tejlor Grin, za vreme posete Zelenskog SAD Predstavnički dom će glasati o novom nacrtu zakona o odbrani, koji pretpostavlja i dodatnih 300 miliona dolara za Ukrajinu. Prema njenim rečima, Kijev je do sada već dobio 113 milijardi dolara, te ova republikanka smatra da ne treba podržati ovaj predlog, jer se njima samo finansira rat koji svakog dana ubija veliki broj ljudi.

image