Svet

Ilon Mask: "Toliko mnogo smrti za tako malo"

Američki milijarder i danas je komentarisao ukrajinski konflikt, ocenivši da je poginuo veliki broj ljudi, a da nisu postignuti značajniji rezultati
Ilon Mask: "Toliko mnogo smrti za tako malo"© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Američki biznismen Ilon Mask komentarisao je danas na svojom mreži Iks (Tviter) ukrajinsku krizu, poručivši kratko da je poginulo puno ljudi za mali napredak, koji je Ukrajina do sada uspela da ostvari na frontu. 

"Toliko smrti, za tako malo", napisao je on. 

Mask je inače do sada često komentarisao situaciju u Ukrajini. Njegov stav dobro opisuje nedavna izjava:

"Svakim danom koji prođe, sve više ukrajinske i ruske omladine umire da bi stekli i izgubili male delove zemlje, a granice se jedva menjaju. Ovo nije vredno njihovih života".

Prošle godine Mask je optužen i za objavljivanje mirovnog predloga naklonjenog Kremlju, u kome je sugerisao da bi Ukrajina trebalo da održi referendume o suverenitetu koje je organizovala Rusija u regionima koje je pripojila.

Iako je omogućio Kijevu korišćenje usluga njegovog "Starlinka", Mask je, kako je nedavno postalo poznato, takođe sprečio da se usluge njegovih satelitskih terminala prošire sve do Sevastopolja na Krimu.

Sateliti Maskovog "Spejs iksa" koriste se za koordinaciju udara bespilotnih letelica i artiljerije, prenosa video zapisa uživo sa bojnog polja i prikupljanje obaveštajnih podataka. 

Na taj način, on je onemogućio potapanje najvećeg dela ruske Crnomorske flote. 

Kako je kasnije objasnio svoju odluku, time je želeo da spreči još veću eskalaciju sukoba i uvlačenje njegovog biznisa u celu problematiku. 

image