Naoružani muškarac uhapšen na izbornom skupu Roberta Kenedija

U strahu od atentata, u kojim su stradali i njegov otac i ujak, Kenedi ponovo traži zaštitu Tajne službe od Bajdenove administracije

Naoružani muškarac optužen da se lažno predstavlja kao federalni službenik uhapšen je ispred losanđeleskog pozorišta gde se održavao predizborni skup kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske partije Roberta F. Kenedija Mlađeg, preneo je "Gardijan".

U saopštenju policijske uprave Los Anđelesa navodi se da je policiji prijavljeno da se ispred teatra, gde je Kenedi trebalo da održi govor, nalazi čovek koji nosi remen i pištolje, te značku Službe maršala SAD, dok su iz kampanje potencijalnog predsedničkog kandidata 2024. saopštili da je njihov bezbednosni tim opkolio pomenutog čoveka, koji je kasnije uhapšen.

FBI je takođe bio na licu mesta, povređenih nije bilo.

"Čovek je tvrdio da je deo Kenedijevog bezbednosnog tima i tražio da ga odmah odvedu do kandidata", navedeno je u saopštenju kampanje.

Iz Kenedijevog štaba su rekli i da je postojao i drugi čovek, koga je uhapsila policija Los Anđelesa zajedno sa glavnim osumnjičenim. Ova osoba je pak imala ranac u kom se nalazio bar jedan pištolj, više noževa i dodatna municija.

Robert F. Kenedi Mlađi, u objavi na mreži Iks (Tviter), napisao je da je zahvalan svom bezbednosnom timu i na brzom odgovoru policije Los Anđelesa, te da se nada da će mu predsednik Džozef Bajden ipak dodeliti zaštitu Tajne službe; uz napomenu da je on "prvi predsednički kandidat u istoriji kome je Bela kuća odbila zahtev za zaštitu".

Prvi zahtev za zaštitu Kenedi Mlađi, kojem su otac njujorški senator i predsednički kandidat Robert F. Kenedi, i ujak predsednik SAD Džon F. Kenedi ubijeni u atentatima pre pola veka, podneo je u aprilu, ali Bela kuća nije odgovorila potvrdno.

Kenedi je tvrdio da je od ubistva njegovog oca 1968. godine svim kandidatima za predsednika obezbeđena zaštita Tajne službe, "ali nakon 88 dana bez odgovora i nekoliko naknadnih akcija", dobio je pismo od Bajdenova administracija u kojem je navedeno da "zahtev za zaštitu nije opravdan".