Svet

Bivši premijer Ukrajine: Kijev izgubio sposobnost da napada, ofanziva do sada bez uspeha

Oružane snage Ukrajine odustale su od napada i prešle su na defanzivu, što ukazuje da je situacija za Kijev zabrinjavajuća, ocenjuje Nikolaj Azarov
Bivši premijer Ukrajine: Kijev izgubio sposobnost da napada, ofanziva do sada bez uspehawww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Ukrajina je kompletno izgubila potencijal za ofanzivna dejstva, a dosadašnja operacija Kijeva bila je bez uspeha, što je nanelo značajan udar predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, kaže bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov.

Azarov ističe da su zbog izjava Zelenskog i njegovog režima i ukrajinski narod, i njihovi zapadni sponzori imali znatno veća očekivanja od tako dugo najavljivane ofanzive. 

Zbog toga, administracija Zelenskog sada zahteva od vojske da "operativno pokaže uspehe na frontu, kako bi se opravdali pred zapadnim partnerima, koji su naoružavali Oružane snage Ukrajine pred početak kontraofanzive", kaže on. 

Ali, kako dodaje, sva problematika je u tome što Ukrajina i nema šta da pokaže Zapadu. Kijev je do sada u borbama već upotrebio više od 50 odsto zapadnog oružja koje je dobio, a ostao je bez makar petine. 

"Sada Oružane snage Ukrajine prelaze sa ofanzive na defanzivu, i to je zabrinjavajući signal, koji pokazuje da je u potpunosti izgubljen ofanzivni kapacitet. A na Zapadu za to vreme postepeno shvataju da Ukrajina nije imala nikakav plan i da je Kijev svoje partnere bukvalno 'vukao za nos'. Samim tim će partneri sve nevoljnije pružati Ukrajini finansijsku pomoć", predviđa Azarov. 

Ukrajinska kontraofanziva počela je, podsetimo, 4. juna, nakon više meseci najavljivanja. Ipak, svega tri meseca kasnije, predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je  "kontraofanziva" propala. Prema njegovim rečima, u pokušajima da "po svaku cenu postigne rezultat", Ukrajina je izgubila 71.500 vojnika, kao da to i nisu njihovi ljudi.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu takođe je potvrdio da Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednom pravcu na frontu. 

Nešto slično, ali malo drugačijim rečima kazao je i Zelenski u poslednjem intervjuu za Si-Bi-Es. On je priznao da je ofanziva spora i da je situacija teška. 

image