Svet

Njujork: Počinje zasedanje Generalne skupštine UN, učestvuje i predsednik Srbije

Predsednik Srbije će se obratiti učesnicima 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u četvrtak, 21. septembra
Njujork: Počinje zasedanje Generalne skupštine UN, učestvuje i predsednik Srbijewww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Sjedinjenim Američkim Državama od 18. do 22. septembra, gde će učestvovati na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Vučić će se u Njujorku sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, predsednikom Švajcarske Konfederacije Alanom Berseom, predsednikom Republike Koreje Jun Sok-jolom, predsednikom Republike Surinam Čandrikapersadom Santohijem, potpredsednikom Evropske komisije Marošem Ševčovičem, kao i mnogobrojnim zvaničnicima zemalja učesnica.

Predsednik će prisustvovati i prijemu koji priređuje kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc.

Planiran je i odvojen susret predsednika Srbije sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, kao i neformalni ručak za lidere Zapadnog Balkana na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borelja.

Predsednik Srbije će se obratiti učesnicima 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u četvrtak, 21. septembra, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

Ukrajina u centru pažnje

Najavljeno je da će centralno mesto ovogodišnjeg zasedanja GS UN imati sukob u Ukrajini i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, dok će zemlje u razvoju nastojati da privuku pažnju na sebe i tražiti bržu akciju protiv siromaštva i nejednakosti.

Godišnji sastanak u okviru GS UN održava se u trenutku polarizacije, za koju mnogi analitičari ocenjuju da je najopasnija od Hladnog rata, navodi AP.

Tome su doprineli rusko-ukrajinski sukob, koji je dodatno zakomplikovao ionako teške odnose među velikim silama, kao i pandemija, visoke cene hrane, pogoršanje klimatskih promena, eskalacija sukoba i neuspeh sveta da se uhvati u koštac sa siromaštvom, glađu i rodnom nejednakošću.

Za zemlje u razvoju, prioritet je da podstaknu svetske lidere na akciju u vezi sa globalnim ciljevima do 2030. godine. Osim okončanja ekstremnog siromaštva i gladi, ti ciljevi obuhvataju kvalitetno obrazovanje za svu decu, rodnu ravnopravnost i hitnu borbu protiv klimatskih promena.

Na Generalnoj debati koja počinje sutra, obratiće se predsednici, premijeri i monarsi iz 145 zemalja.

Prvi put će američki predsednik Džozef Bajden biti jedini predstavnik od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, koji će prisustvovati sastanku lično.

U Njujork ne dolaze kineski predsednik Si Đinping, predsednik Rusije Vladimir Putin, francuski predsednik Emanuel Makron, kao ni Riši Sunak, koji će biti prvi britanski premijer koji posle 10 godina neće doći na Generalnu skupštinu UN.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da nije bitno prisustvo lidera, već koliko su njihove vlade spremne da se obavežu da će ostvariti ciljeve UN.

I dok četiri vodeća svetska lidera šalju niže rangirane delegacije, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski svakako će nastojati da privuče pažnju u sedištu UN.

On će se obratiti Generalnoj skupštini u utorak i prisustvovaće sednici Saveta bezbednosti o Ukrajini kada će se, moguće, naći u istoj prostoriji sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

image