Uprkos sankcijama: "Halibarton" izvezao Rusiji robu vrednu sedam miliona dolara

Kompanija koju je predvodio bivši američki potpredsednik Dik Čejni je operacije u Rusiji zvanično prekinula prošlog septembra, ali izvoz njihove robe Moskvi nastavio se najmanje do juna

Uprkos tome što je američka kompanija "Halibarton" na čijem je čelu bio bivši američki potpredsednik Dik Čejni još prošlog septembra objavila kraj poslovanja u Rusiji, carinska evidendija otkrila je da je kompanija u tu državu izvezla opremu vrednu 7,1 miliona dolara, piše "Gardijan".

Reč je inače o jednom od najvećih svetskih dobavljača proizvoda i usluga za istraživanje nafte i gasa, koji je opremu Moskvi uglavnom isporučivao iz SAD i Singapura, iako zapisi pokazuju da je roba stizala iz niza zemalja uključujući Veliku Britaniju, Belgiju i Francusku.

Prema carinskoj evidenciji, izvoz opreme koju čine između ostalog pumpe, ključevi za bušenje bunara, i aditivi za cement, nastavljen je najmanje do kraja juna ove godine. 

Podaci, kako piše "Gardijan", pokazuju teškoće koje multinacionalne kompanije imaju u raskidanju svojih trgovinskih odnosa sa Rusijom i kontroli distribucije svojih proizvoda preko trećih strana.

Neke od najvećih svetskih kompanija za usluge naftnih i gasnih polja u svetu već se suočavaju sa propitivanjima "zbog svog ponašanja", budući da, kako britanski list navodi, prihodi kojima Kremlj finansira vojsku u velikoj meri zavise od ruskog naftnog i gasnog sektora.

Ranije ovog meseca, šef komiteta za spoljne odnose američkog Senata, Bob Menendez, pisao je "Halibartonu" i njihovim konkurentima SLB-u i "Bejker Hjuzu" nakon izveštaja da su kompanije nastavile da trguju sa Rusijom nakon početka specijalne vojne operacije.

Menendez je, u pismima izvršnim direktorima tri kompanije rekao da je "izuzetno uznemiren" izveštajem AP-a da je njihova prodaja  Rusiji nastavljena 2022. On je optužio menadžment da nastoji da "ostvari profit" umesto da se solidariše sa Ukrajinom.

"Bejker Hjuz" je prodao biznis s naftnim poljima u Rusiji devet meseci od početka konflikta dok je "SLB", koja je navodno imala 9.000 zaposlenih u Rusiji, objavila tek u julu ove godine da će prestati da izvozi tehnologiju u tu državu.

Portparol "Halibartona" međutim podseća da je to bila prva naftna kompanija koja je napustila Rusiju, u potpunosti u skladu sa sankcijama. 

"'Halibarton' je prekinuo svoje poslovanje u Rusiji i završio prodaju svog biznisa Rusiji za manje od šest meseci, dok je dao prioritet bezbednosti i obezbedio neophodna vladina odobrenja, uključujući i ona koja se odnose na isporuke u Rusiju. 'Halibarton' više ne obavlja operacije u Rusiji", tvrde iz ove kompanije.

Izvršni direktor istraživačkog centra "Stejt voč" sa sedištem u Kijevu Glib Kanevski poručuje da zapadne vlade moraju da učine više da ubede svoje velike kompanije da bolje kontrolišu distribuciju proizvoda koji bi mogli biti korisni za rusku ekonomiju.

Dodao je da firme kao što je "Halibarton" treba ohrabriti da budu transparentne o tome šta rade da bi proizvode zadržali dalje od ruskog tržišta.