Svet

Neslavni rekord u SAD: Više od 500 masovnih pucnjava od početka godine

Najveći broj masovnih pucnjava u Americi zabeležen je 2021, kada je prijavljeno 689 takvih incidenata. Tokom 2022. broj je pao na 647, ali su podaci FBI pokazali da je broj žrtava porastao
Neslavni rekord u SAD: Više od 500 masovnih pucnjava od početka godinewww.globallookpress.com © Kyle Mazza

Broj masovnih pucnjava u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je tokom vikenda 500, što u proseku iznosi skoro dve masovne pucnjave dnevno, ukazuje Arhiv oružanog nasilja (GVA).

U nedelju je policija u Denveru postavila upozorenje na društvenoj mreži Iks, potvrđujući da se desila pucnjava u kojoj je povređeno pet ljudi, što je bio 500. incident ove godine. 

Samo nekoliko sati kasnije, policija El Pasa izvestila je da istražuje jutarnju pucnjavu u istočnom El Pasu u kojoj je život izgubio 19-godišnji mladić, a povređeno je još petoro, čime se broj masovnih pucnjava popeo na 501. 

Na sajtu GVA masovna pucnjava se definiše kao incident u kome je upucano četvoro ili više ljudi, koji su ili povređeni ili ubijeni, ne računajući napadača. 

Najveći broj masovnih pucnjava u Americi zabeležen je 2021, kada je prijavljeno 689 takvih incidenata. Tokom 2022. broj je pao na 647, ali su podaci FBI pokazali da je broj žrtava porastao. 

Nedavno je Nacionalni centar za statistiku obrazovanja objavio godišnji izveštaj o kriminalu i bezbednosti, u kome se navodi da je u školskoj 2021/22. bilo 188 pucnjava u školama u kojima je bilo žrtava, što je dvostruko više od broja incidenata zabeleženih godinu dana ranije.  

Broj masovnih pucnjava raste tokom poslednje decenije: u 2014. zabeležena su 273 incidenta.

Jedna studija objavljena u februaru pokazuje da je broj onih koji poseduju oružje porastao poslednjih godina: čak 7,5 miliona odraslih Amerikanaca postali su novi vlasnici oružja između januara 2019. i aprila 2021.

Drugi amandman Ustava SAD garantuje pravo na nošenje oružja, a oko trećina odraslih Amerikanaca kaže da poseduje oružje. Međutim, anketa koju je sproveo "Galup" u oktobru 2022. otkriva da se većina Amerikanaca zalaže za kontrolu oružja, a 57 odsto podržava strože zakone o oružju. 

Mišljenja su, ipak, i dalje podeljena. Prema drugoj studiji "Galupa", demokrate su skoro jednoglasne u podršci kontroli oružja, dok se manje od četvrtine republikanaca zalaže za strože propise.

image