Svet

Francuski ministar oštro o migrantima: Ako ne ispunjavaju uslove, pošaljite ih nazad

"Ne može da se pošalje poruka ljudima koji dolaze na naše (evropsko) tlo da će biti dobrodošli šta god da se desi", izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen
Francuski ministar oštro o migrantima: Ako ne ispunjavaju uslove, pošaljite ih nazad© TANJUG/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen posetiće Italiju gde će razgovarati o evropskoj saradnji, u momentu kada se italijansko ostrvo Lampeduza suočava sa prilivom više hiljada migranata i nakon što je Evropska komisija objavila hitan plan pomoći, piše "Mond".

"Na zahtev predsednika Emanuela Makrona danas popodne idem u Rim", najavio je Žeral Darmanen, dodajući da Francuska naročito želi da pomogne Italiji da sačuva spoljnu granicu, koja predstavlja prvu kapiju ka Evropi iz severne Afrike. 

Darmanen će se sastati sa italijanskim kolegom Mateom Pjantedosijem. 

Samo između ponedeljka i srede prošle nedelje na ostrvo je, na oko 200 čamaca,  stiglo oko 8.500 ljudi - što je više od broja lokalnog stanovništva - pokazuju podaci Agencije Ujedinjenih nacija za migracije.

Ova situacija je stavila prijemne kapacitete ostrva pod veliko opterećenje, izazvala politički šok u Italiji i ponovo pokrenula problematično pitanje evropske solidarnosti u smislu raspodele tražilaca azila, kako bi se pružila podrška zemljama "na prvoj liniji" migracija.

"Ne može da se pošalje poruka ljudima koji dolaze na naše (evropsko) tlo da će biti dobrodošli šta god da se desi", izjavio je Darmanen.

On je dodao da moraju da se primene evropska pravila. 

"Ako postoje tražioci azila koji imaju pravo na azil, koji su proganjani iz političkih razloga, onda su to očigledno izbeglice. U tom slučaju, Francuska, kao što je uvek radila, može da poželi dobrodošlicu tim ljudima. Ali u 60 odsto slučajeva, oni dolaze iz zemalja poput Obale Slonovače, Gvineje, Gambije", istakao je francuski ministar, dodajući da tamo nema humanitarnih kriza.

Darmanen je ponovio da da je potrebno da se zaštite spoljne granice EU.

"Potrebno je da odmah razmotrimo zahteve za azil i kada ne ispunjavaju uslove, da ih pošaljemo nazad u njihovu zemlju", poručio je ministar.

Nije planirano da ministar ode na Lampeduzu, kao što je to u nedelju učinila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kako bi predstavila plan hitne pomoći Italiji.

Plan sadrži deset tačaka kojima se, između ostalog, predviđa bolja distribucija tražilaca azila među evropskim zemljama i olakšavanje njihovog povratka u zemlju porekla. 

Centralni Mediteran, koji povezuje severnu Afriku – posebno Libiju i Tunis – sa Evropom, predstavlja najopasniji put pomorskih migracija na svetu: više od 2.000 migranata je poginulo u pokušaju prelaska od početka godine, prema podacima Međunarodne organizacije za Migracije (IOM).

image