Papa želi da njegov izaslanik nastavi sa mirovnom misijom

Poglavar Rimokatoličke crkve ne odustaje od posredovanja u ukrajinskom konfliktu

Papa Francisko zainteresovan je da njegov specijalni izaslanik i kardinal Mario Zupi nastavi mirovnu misiju koja bi dovela do mira između Rusije i Ukrajine, rekao je za "RIA Novosti" ambasador Rusije pri Vatikanu.

On je tako potvrdio reči ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je prošle nedelje kazao da je Rusija otvorena za razmatranje bilo koje ozbiljne inicijative, koja bi potpomogla trenutnu situaciju, jer je Moskva, na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom, zainteresovana za mir. U tom kontekstu, Lavrov je spomenuo da će izaslanik Vatikana ponovo posetiti Rusiju.

Zupi je, podsetimo, od početka Specijalne vojne operacije već bio i u Kijevu i Moskvi. U Ukrajini je razgovarao sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, dok je u Moskvi ipak ostao uskraćen za dijalog sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, te je razgovarao sa drugim zvaničnicima. 

Kako su prenosili ranije mediji, Zelenski je izjavio da smatra da prekid vatre neće dovesti do mira i da mir može biti postignut samo pod ukrajinskim uslovima, odnosno, na osnovu mirovnog plana koji je ranije predložio on. 

Sa druge strane, "Frankfurter algemajne cajtung" preneo je i da Zelenski uopšte ne veruje izaslaniku pape, jer je on, između ostalog, izjavio da je "lajanje NATO-a na kapiji Rusije" delimično odgovorno za SVO, dok su papine ranije izjave - kao ona da bi prihvatio poziv u Kijev, samo ako bi odmah potom mogao da otputuje i u Moskvu - narušile ugled poglavara Rimokatoličke crkve u očima Ukrajine.