Dogovor ispoštovan: SAD i Iran razmenili zatvorenike, odblokirana sredstva Teherana

Sporazumom između Vašingtona i Teherana odmrznuto je šest milijardi dolara sredstava Irana

Pet američkih zatvorenika odletelo je danas iz Irana u zamenu za pet Iranaca koji su zatvoreni u SAD, u skladu sa sporazumom kome je Katar posredovao, i kojim je odmrznuto šest milijardi dolara sredstava Teherana.

Katarski avion sa Amerikancima poleteo je iz Teherana ubrzo nakon što su SAD i Iran dobili potvrdu da su sredstva prebačena na račune u Dohi, rekao je izvor za Rojters.

Iranska Pres TV prenela je da su dvojica od pet Iranaca, koji će biti pušteni, već stigla u Dohu. Ostalih troje se neće vratiti u Iran, navode iz Teherana.

Odmrzavanje sredstava pokrenulo je razmenu zarobljenika nakon višemesečnih pregovora između Sjedinjenih Država i Irana, koji su u sukobu oko nuklearnih ambicija Teherana i drugih pitanja.

Pet Amerikanaca sa dvojnim državljanstvom trebalo bi da odlete u Dohu, a zatim u SAD.

"Oni su dobrog zdravlja", rekao je iranski zvaničnik informisan o procesu.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani kazao je da će se dvojica puštenih Iranaca vratiti u Iran, dok će dvojica ostati u SAD na lični zahtev. Jedan pritvorenik će se pridružiti svojoj porodici u trećoj zemlji, dodao je.

Kanani je dodao da će sredstva, blokirana u Južnoj Koreji nakon što su američke sankcije Iranu pooštrene 2018. godine, biti od danas dostupna Teheranu. Prema sporazumu, Katar će osigurati da se novac troši na humanitarnu robu, a ne na predmete pod američkim sankcijama.