Svet

Sad su se setili: Rasel Brend kao Asanž, optužen za seksualno nasilje

U optužbama sakupljenim nakon istraga "Tajmsa", "Sandej tajmsa" i "Kanala 4" detaljno se opisuju incidenti koji su se navodno dogodili između 2006. i 2013. godine
Sad su se setili: Rasel Brend kao Asanž, optužen za seksualno nasiljeGetty © Carl Court/Getty Images

Britanski glumac, komičar i voditelj podkasta Rasel Brend "apsolutno je demantovao" navode četiri žene koje su ga optužile za silovanje, seksualne napade i emotivno zlostavljanje u periodu od 2006. do 2013. godine, kada je bio na vrhuncu popularnosti.

Poznat kao holivudski i pozorišni glumac, stend-ap komičar i voditelj radio emisije, Rasel Brend u poslednje vreme vodi podkast "Ostanite slobodni uz Rasela Brenda".

Brend opisuje najskoriji od svojih podkasta kao mesto gde govori "neizrecivo", a što često podrazumeva teme poput sukoba u Ukrajini, pandemije kovid 19, ali i tekućeg političkog života u SAD iz uglova koji se uglavnom suprotstavljaju onima iz mejnstrim medija.

Tako se u njegovim podkastima mogu naći kritike ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, sina američkog predsednika Hantera Bajdena, ali i reakcije vlasti na nedavne požare na Havajima.

Primera radi, Brend je bio prvi koji je intervjuisao Takera Karlsona nakon što je čuveni voditelj dobio otkaz na "Foks njuzu", a na njegovom podkastu je Oliver Stoun ranije ove godine izneo svoje nezadovoljstvo predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, koji, kako je režiser rekao, sledi "samoubilački" kurs u Ukrajini.

Londonska policija saopštila je danas da je dobila prijavu o seksualnom napadu koji se dogodio 2003. godine, odnosno pre 20 godina, nakon medijskih izveštaja o optužbama za nasilje, javio je Rojters.

Optužbe protiv Brenda

U optužbama sakupljenim nakon istraga "Tajmsa", "Sandej tajmsa" i "Kanala 4" detaljno se opisuju incidenti koji su se navodno dogodili između 2006. i 2013. godine.

Jedna žena tvrdi da ju je Brend silovao u svojoj kući u Los Anđelesu. Pozivajući se na medicinsku dokumentaciju, "Tajms" navodi da je ova žena lečena u kriznom centru za silovanje. U tekstualnim porukama u koje je list imao uvid,žena poručuje Brendu: "Kada devojka kaže NE, to znači ne." Brand je odgovorio da mu je "veoma žao."

Među ostalim optužbama, jedna žena tvrdi da je bila u nasilnoj vezi sa Brendom kada je on imao 31, a ona 16 godina, kao i da ju je on u više navrata nazivao "detetom." Ta žena je tvrdila kako je Brend jednom prilikom prestao da je seksualno napada tek kada ga je udarila pesnicom u stomak.

Brendov odgovor i Maskova podrška

Pre nego što će optužbe biti iznete u javnost, Brend je u petak objavio video u kojem demantuje, kako je rekao, "bujicu nečuvenih i agresivnih napada" na njega, za koje je rekao da su odgovorni jedan list i jedna mejnstrim TV kompanija.

"Veze koje sam imao su apsolutno uvek bile uz pristanak", rekao je Brend, osvrćući se na period svog života kada je, kako je rekao, bio "veoma, veoma promiskuitetan".

On je dodao da je uvek bio otvoren po pitanju svoje prošlosti. "Kada vidim da ta transparentnost metastazira u nešto kriminalno, što apsolutno poričem, navodi me da se zapitam: da li je u igri neki drugi motiv?"

"Tajms" dodaje da je Brendu i njegovim pravnim predstavnicima dato osam dana da odgovore na optužbe. Advokati koji zastupaju Branda poručili su da njihov klijent veruje da optužbe oličavaju "duboko zabrinjavajuću agendu iza svega ovoga, naime činjenicu da je on alternativni medijski emiter koji se takmiči sa mejnstrim medijima."

Odgovarajući na Brendov video na Iksu (nekadašnji Tviter), Ilon Mask je napisao: "Podržavam Rasela Brenda. Taj čovek nije zao."

Brend kao Asanž?

Brend je u svom snimku takođe ukazao pažnju na ono što je nazvao "koordinisanim medijskim napadima" na javne ličnosti poput njegovog kolege-podkastera Džoa Rogana, koji se "usudio da uzme lek koji mejnstrim mediji nisu odobravali."

Rogan je 2021. godine rekao da je uzimao lek ivermektin za lečenje kovida 19.

U članku gde nelagodno primećuje da je Brenda nemoguće "ukinuti" zbog široke podrške koju uživa na internetu, "Telegraf" napominje da su neki Brendovi pratioci uporedili skorašnje događaje sa sudbinom Džulijana Asanža, čuvenog osnivača "Vikiliksa".

Podsetimo, Asanža su dve žene optužile za seksualno napadanje oktobra 2010. godine u Švedskoj, dva meseca nakon što je osnivač "Vikiliksa" posetio tu zemlju. Švedske vlasti su 2017. godine obustavile istragu, navodeći da ne mogu očekivati da će ambasada Ekvadora u Londonu, u kojoj se Asanž krio, pouzdano komunicirati sa njim po tom pitanju.

Istraga je ponovo otvorena u maju 2019. godine, odnosno oko mesec dana nakon Asanžovog hapšenja, da bi optužbe bile konačno odbačene kasnije iste godine.

image