Međunarodni sud pravde: Do kraja godine odluka o tužbi Kijeva protiv Moskve

U svetlu postojeće prakse, odluka se može očekivati pre isteka mandata sadašnjeg sastava suda, odnosno krajem ove ili početkom sledeće godine. Ova odluka će se ticati sadašnje faze postupak je nadležan, rekao je šef moskovskog pravnog tima pri Međunarodnom sudu pravde Genadij Kuzmin

Međunarodni sud pravde će krajem ove godine ili početkom sledeće doneti odluku o prihvatljivosti tužbe Ukrajine protiv Ruske Federacije po Konvenciji o genocidu, rekao je šef moskovskog pravnog tima pri toj ustanovi Genadij Kuzmin.

Međunarodni sud pravde u Hagu počeo je danas saslušanje po tužbi Ukrajine protiv Rusije iz februara 2022. godine, u kojoj se navodi da je u okviru ruske Specijalne vojne operacije "prekršena konvencija o genocidu".

Ročište će se fokusirati na preliminarne primedbe koje je iznela Ruska Federacija i trajaće do 27. septembra. Ruska strana je uložila šest prigovora na nadležnost suda u ovom slučaju i na neprihvatljivost ukrajinske tužbe.

"U svetlu postojeće prakse, odluka se može očekivati pre isteka mandata sadašnjeg sastava suda, odnosno krajem ove ili početkom sledeće godine. Ova odluka će se ticati nadležnosti suda", rekao je Kuzmin za "RIA Novosti".

Ako Međunarodni sud pravde prihvati ukrajinsku tužbu na razmatranje, onda će, prema njegovim rečima, postupak biti nastavljen i postaviće se pitanje da li je Ukrajina počinila genocid u Donbasu.

Ukrajina je 26. februara 2022. godine, nakon početka SVO, podnela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde, a za koju je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da se zasniva na "izopačenoj logici" i naglasio da kolektivni Zapad zloupotrebljava međunarodno-pravne norme.

Ukrajinska strana je u svom saopštenju zatražila od suda da odredi privremene mere. Sud je presudom od 16. marta 2022. godine pozvao Rusku Federaciju da odmah obustavi vojnu operaciju na teritoriji Ukrajine, ujedno pozvavši obe strane da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje mogu otežati sudski spor ili otežati njegovo rešavanje.

Rusija je 3. oktobra 2022. godine uložila preliminarne prigovore na nadležnost suda i prihvatljivost tužbe, te je stoga postupak o meritumu obustavljen.

U junu 2023. godine, Međunarodni sud pravde dozvolio je više od 30 država da se pridruže tužbi Ukrajine protiv Ruske Federacije. Sud je naveo 5. jul 2023. kao rok za ove države da podnesu pisane zapise. Trideset i jedna država koja se pridružila slučaju dostavila je pismene izjave do ovog roka.