Svet

Kulturni rat na "Oktoberfestu": Kad nije pivo, onda su pilići

Pojedinci se brinu da će čuveni bavarski festival postati "Vouktoberfest" nakon uvođenja trendova poput prodavanja isključivo organske — i upola skuplje — piletine
Kulturni rat na "Oktoberfestu": Kad nije pivo, onda su pilićiwww.globallookpress.com © Sven Hoppe/dpa

Pored piva koje je u proseku poskupelo za šest odsto, posetioci ovogodišnjeg Oktoberfesta morali su da se suoče sa još jednim izazovom za svoje novčanike — organskom piletinom.

Naime, određeni proizvođači su odlučili da ove godine na svojim štandovima pri čuvenom bavarskom festivalu služe isključivo organsku piletinu, koja je oko 50 odsto skuplja od dosadašnje, "neorganske" varijante, piše "Volstrit džornal".

Kako se navodi, odluka je doneta nakon što je koalicija aktivista tražila da se "Oktoberfest" pretvori u sredstvo za promovisanje organske poljoprivrede.

Aktivisti su održali javnu izložbu na centralnom gradskom trgu, na kojoj su prikazane vrteške lažnih krvavih pilećih glava kako bi osudili industrijsko klanje. Grupa je na proleće obezbedila sastanak sa zvaničnicima i vlasnicima štandova na "Oktoberfestu".

Kako dodaje američki list, aktivisti su tražili uvođenje obaveznih kriterijuma za organsku hranu na "Oktoberfestu", ali je grad Minhen, u kojem se festival održava, ove zahteve odbio.

Udruženje minhenskih gostioničara odbacilo je ovu ideju uz tvrdnje da ljudima treba dozvoliti da žive i jedu kako im odgovara.

"Mislim da niko zaista ne želi plansku ekonomiju u kojoj mala grupa odlučuje šta je dobro za ljude, a šta nije", rekao je Tomas Gepert, šef Bavarskog udruženja hotela i restorana.

Vegetarijanka Arabela Šerguber, koja vodi "Paulanerov" štand i koja se odlučila na uvođenje isključivo organske piletine kaže da je reakcija drugih štandova na njenu odluku bila podeljena, pošto su se pojedini zabrinuli da bi to značilo pritisak da učine isto.

"Volstrit džornal" napominje da je udruženje 15 najvećih štandova na ovom festivalu, sa ukupnim kapacitetom za usluživanje 100.000 gostiju, posvećeno da do 2028. postane klimatski neutralno, uglavnom kroz projekte koji nadoknađuju njihovu potrošnju energije.

Četiri štanda, uključujući i "Paulanerovu", već ispunjavaju ove ciljeve i izgradili su sisteme za recikliranje otpadnih voda.

Šerguber nagoveštava da je bilo ideja i na prebacivanje na "organsko" pivo. Međutim, oslanjati se isključivo na organski hmelj i ječam za proizvodnju sedam miliona litara piva, koliko se u proseku popije, jednostavno nije izvodljivo, rekla je ona.

"Oktoberfest" ili "Vouktoberfest"?

Komentarišući organske trendove na ovogodišnjem festivalu, zvaničnik zadužen za nadgledanje festivala i član konzervativne Hrišćansko-demokratske unije Klemens Baumgertner kaže da "Oktoberfest" mora ostati "tradicionalni narodni festival, jer inače ne bi bio privlačan."

"Ako govorite o 'društvenoj osvešćenosti' ostalih 340 dana u godini, niko to zaista ne sluša. Ali ako pričate o tome kako ste 'vouk' na 'Oktoberfestu', dobijate veliku pažnju medija", rekao je on.

image