Evropska komisija priznala: Ne možemo da ograničimo cenu gasa

Komisija je predložila "mehanizam za korekciju tržišta" koji bi kontrolisao rast cena

Evropska komisija je upozorila države članice da je nemoguće da se ograniči cena gasa u skladu sa zahtevima iznetim na Samitu 20. i 21. oktobra, javlja agencija Rojters. 

Komisija je, umesto toga, predložila formiranje "mehanizma za korekciju tržišta" kako bi se ograničile prevelike oscilacije, rekla su dva diplomatska izvora agenciji Rojters. 

Komisija je obrazložila da je nemoguće uvesti gornju granicu na cene gasa koja ne bi uticala i na dugoročne ugovore i na bezbednost.

Prema rečima sagovornika agencije, neke zemlje koje žele da uspostave gornju granicu cena prete da će blokirati usvajanje većeg energetskog paketa, uključujući i zajedničke kupovine. 

Navedeni "mehanizam za korekciju tržišta" bi, prema rečima EK, omogućio bolju kontrolu rasta cena, a o ovom predlogu će se raspravljati u petak. 

Energetska kriza u Evropskoj uniji pogoršala se krajem jula kada su počeli prekidi u isporukama gasa iz Rusije u niz zemalja EU, povezani između ostalog i sa problemima sa tehničkim remontom turbina za "Severni tok" zbog sankcija koje su uvedene protiv Rusije.

Podsećamo, zemlje G7 i Australija dogovorile su se u četvrtak, 3. novembra da odrede fiksnu cenu ruske nafte.

"G7 i Australija su dogovorile fiksnu granicu cene koja će se redovno procenjivati. Ovo će povećati stabilnost tržišta i pojednostaviti poštovanje propisa kako bi se smanjio teret učesnika na tržištu", rekao je izvor agencije Rojters.

Gornja cena nafte još nije određena, ali bi to trebalo da bude jasnije narednih nedelja, više izvora je reklo Rojtersu.

Zvaničnici SAD i predstavnika grupe G7 bili su u intenzivnim pregovorima prethodnih nedelja o planu da se odredi ograničenje na cenu ruske nafte, koje bi trebalo da stupi na snagu 5. decembra.

G7 time želi da se osigura da sankcije EU i SAD, koje imaju za cilj da ograniče Moskvu da finansira napad na Ukrajinu, ne "uguše" globalno tržište nafte.