Mask ponovo najavio uvođenje pretplate za Iks: Moraće da plate svi korisnici

Američki milijarder je u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom izjavio da je sistem pretplate jedini način da se platforma suprotstavi botovima

Ilon Mask je najavio da će svi korisnici društvene mreže Iks (Tviter), možda uskoro morati da plate pristup platformi, prenosi Bi-Bi-Si.

Američki milijarder je u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom izjavio da je sistem pretplate jedini način da se platforma suprotstavi botovima. 

"Razvijamo sistem male mesečne pretplate za korišćenje sistema", poručio je vlasnik "Tesle" i "Spejs iksa".

Povodom problema lažnih naloga i botova, Mask je i ranije najavljivao da je jedino rešenje naplaćivanje verifikacije profila. 

Otkako je prošle godine preuzeo Tviter, Mask je nastojao da podstakne korisnike da plate dodatne funkcije u okviru Iks premijuma, poput mogućnosti pisanja dužih postova i većoj vidljivosti.

Mask tvrdi da se zahtev da ljudi plate usluge platforme uvodi zarad razračunavanja sa botovima.

"Bot košta samo delić penija, ali ako neko za Iks mora da plati neku malu sumu, samo nekoliko dolara, to značajno utiče na cenu botova koji postaju mnogo skuplji", rekao je milijarder jednom prilikom.

Iks premijum u Americi trenutno košta osam dolara mesečno, a cena se menja u zavisnosti od države u kojoj se korisnik nalazi. 

Najbogatiji čovek sveta je istakao da razmatra jeftinije opcije za korisnike. 

"Tražimo način da dođemo do niže cene, želimo da u pitanju bude samo mala novčana suma", poručio je.

Iks bi zbog eventualnog uvođenja mesečne pretplate mogao da izgubi veliki broj korisnika, što bi dovelo do pada prihoda od oglašavanja. 

U razgovoru sa Netanijahuom, dodaje Bi-Bi-Si, Mask se dotakao i teme antisemitizma na mreži, budući da njegova je platforma optužena da ne radi dovoljno kako bi sprečila širenje antisemitističkog sadržaja.

U razgovoru sa izraelskim premijerom Maks je ponovio da je "protiv antisemitizma". 

Netanijahu je naveo da razume da je balansiranje između slobode govora i kontrole sadržaja izazov, ali je pozvao Maska da nađe pravu meru. 

"Nadam se da ćete u okviru Prvog amandmana pronaći mogućnost da zaustavite ne samo antisemitizam, već i svaku kolektivnu mržnju prema grupi ljudi. Znam da ste posvećeni tome", dodao je Netanijahu.