Priznao i "Njujork tajms": Ukrajinska PVO odgovorna za napad na Konstantinovku

U raketnom udaru 6. septembra na Konstantinovku, u istočnoj Ukrajini, kada su pogođeni pijaca, prodavnice i apoteka, poginulo je najmanje 15 civila i povređeno više od 30 ljudi

Dokazi koje je prikupio i analizirao "Njujork tajms", a koji uključuju delove projektila, satelitske snimke, izjave svedoka i objave na društvenim mrežama, snažno sugerišu da je raketni udar na Konstantinovku posledica pogrešno usmerene ukrajinske protivvazdušne rakete ispaljene iz PVO sistema "buk", a ne ruski napad.

Raketni udar 6. septembra na Konstantinovku, u istočnoj Ukrajini, kada su pogođeni pijaca, prodavnice i apoteka, bio je jedan od najsmrtonosnijih u poslednjih nekoliko meseci, i u njemu je poginulo najmanje 15 civila i povređeno više od 30 ljudi.

Manje od dva sata po napadu predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski okrivio je ruske "teroriste" za napad, što je narativ koji su preuzeli brojni mediji.

"Njujork tajms" navodi da je projektil doleteo u Konstantinovku iz pravca severozapada, sa teritorije koju drže Ukrajinci, a ne s ruskih položaja.

Kao dodatni dokaz toj tvrdnji list pominje to što je nekoliko minuta ranije ukrajinska vojska lansirala dve rakete zemlja-vazduh ka ruskoj liniji fronta iz grada Družkivka, oko 17 kilometara severozapadno od Konstantinovke.

Vreme ovih lansiranja poklapa se s vremenskim okvirom za raketu koja je pogodila pijacu u Konstantinovki, oko 14.04 časova.

Američki list je preneo i da su ukrajinske vlasti najpre pokušale da spreče njihove novinare da pristupe ostacima raketa i oblasti udara neposredno nakon napada. Kada su pak uspeli da dođu na lice mesta, intervjuisali su svedoke i sakupili ostatke upotrebljenog oružja.