Transrodni portparol ukrajinske vojske odgovorio američkom senatoru: Širite rodni haos

Ešton-Sirilo je privukao pažnju javnosti bizarnim istupima, uključujući i nazivanje Vladimira Putina "vampirom" i pozivima na ubistva ruskih novinara

Transrodni portparol ukrajinske vojske Sara Ešton-Sirilo kritikovao je američkog senatora Džej Di Vensa koji je njegov lik i delo doveo u vezu sa američkim obaveštajcima navodeći da Moskva i on koriste "dotrajali stereotip rodnog haosa".

Obraćajući se na društvenoj mreži Iks, Ešton-Sirilo se zahvalio SAD na pomoći ukrajinskoj vojsci navodeći da Amerika pokazuje "zašto je najveća država u istoriji i jedina svetska supersila" i naveo da je "Amerikanka koja služi kao vojnik i bolničar u ukrajinskoj pešadiji, a koja je pozvana u tim za odnose sa javnošću ukrajinske vojske".

Podsećamo, Sara Ešton-Sirilo - rođen kao Majkl Džon Sirilo - postavljen je za portparola ukrajinske vojske ranije ove godine.

Ešton-Sirilo je privukao pažnju javnosti bizarnim istupima, uključujući i nazivanje Vladimira Putina "vampirom" i pozivima na ubistva ruskih novinara, tačnije "lov" na saveznike Kremlja koji deluju u Ukrajini kao "propagandisti".

Senator Džej Di Vens zatražio je od najviših zvaničnika Bele kuće objašnjenje da li je trans portparol(ka) ukrajinske vojske Sara Ešton-Sirilo povezan sa američkim obaveštajnim službama kao i da li Vašington subvencioniše osobu koja preti progonom ruskih novinara.

U pismu državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, ministru odbrane Lojdu Ostinu i direktorki Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns, republikanski senator iz Ohaja zatražio je sve informacije koje vlada SAD ima o bivšem novinaru, navodno rođenom u Americi.