Svet

Nova ostavka u vladi Velike Britanije: Ministar terao službenika da se ubije?

Gavin Vilijamson je podneo ostavku usled istrage o navodnom verbalnom zlostavljanju
Nova ostavka u vladi Velike Britanije: Ministar terao službenika da se ubije?www.globallookpress.com © Mark Thomas/Keystone Press Agency

Britanski ministar bez portfelja Gavin Vilijamson podneo je ostavku nakon što se našao pod istragom Dauning strita zbog navodnog verbalnog zlostavljanja višeg državnog službenika. 

U pismu upućenom britanskom premijeru Rišiju Sunaku, Vilijamson je u utorak izjavio da će napustiti funkciju zato što tekuća istraga o mogućem zlostavljanju sputava vladu, prenosi "Sputnjik internešnel".

"Zbog toga sam odlučio da napustim vladu kako bih se potpuno posvetio procesu istrage i očistio svoje ime od bilo kakvih optužvi", ukazao je Vilijamson u pismu.

Sunak je u pisanom odgovoru izjavio da sa "velikom tugom" prihvata Vilijamsonovu ostavku.

"Podržavam Vašu odluku da siđete sa funkcije i razumem zašto ste je doneli. Voleo bih da vam se zahvalim za podršku i vernost," izjavio je Sunak, i iskazao zahvalnost Vilijamsonu za "doprinos ovoj vladi".

Neimenovani državni službenik prethodno je izjavio za "Gardijan" da mu je Vilijamson rekao da "prereže svoj grkljan" dok je Vilijamson bio ministar odbrane od 2017. do 2019. Službenik je u istoj izjavi tvrdio da mu je Vilijamson drugom prilikom navodno rekao da "skoči kroz prozor".

Službenik je za "Gardijan" izjavio da ga je Vilijamson redovno i "namerno ponižavao i zastrašivao". 

Vilijamson je negirao optužbe za zlostavljanje i izjavio kako je imao dobre odnose sa svim zvaničnicima, ali "Gardijan" smatra da on nije negirao da je izgovorio te konkretne reči.

Vilijamsona je takođe jedan od narodnih poslanika britanskog parlamenta optužio za vređanje putem poruka pred sahranu kraljice Elizabete II u septembru. Vilijamson se izvinio zbog tog postupka, prenosi "Sputnjik internešnel".

Vilijamson je podneo ostavku nakon što su se u javnosti pojavile poruke u kojima je vređao Vendi Morton, blisku saradnicu bivše premijerke Tras zbog toga što nije obezbedila da bude pozvan na kraljičinu sahranu, navodi Gardijan.

Vilijamsona je Tereza Mej svojevremeno smenila sa mesta ministra odbrane zbog odavanja poverljivih informacija, ali otpustio ga je i Boris Džonson posle katastrofalnog dvogodišnjeg bilansa na položaju ministra obrazovanja, piše Gardijan.

Međutim, prošlog prošlog meseca Vilijamsona je novi britanski premijer Riši Sunak vratio u vladu kao ministra bez portfelja, ali njegov položaj je nedugo potom stavljen pod lupu javnosti nakon što je "Tortuaz media" objavio da je slao uvredljive poruke Vendi Morton kada je saznao da neće biti na listi zvaničnika koji će prisustvovati sahrani kraljice Elizabete II, navodi londonski dnevnik.

Iz poruka koje je prikupio "Sandej tajms" vidi se, kako dodaje Gardijan, da je Vilijamson optužio Mortonovu da demonstrira lične političke preferencije pri izboru zvaničnika koji se pozvaju na kraljičinu sahranu.

Vilijamson je napisao da je "veoma loše i da se šalje vrlo jasna poruka" da su oni koji nisu "favorizovani" od strane Liz Tras namerno isključeni.

"Takođe, ne zaboravite da znam kako ovo funkcioniše i da za sve postoji cena", zapretio je Vilijamson u svojim porukama koristeći, kako navodi Gardijan, eksplicitno vulgarni vokabular.

image