Rojters: Turska od Rusije kupovala ugalj proizveden u DNR i LNR

Turska je bila glavna izvozna destinacija za ugalj iz novih ruskih regiona, sa udelom od 95 odsto

Turska je ove godine od Rusije kupila ugalj proizveden na novim teritorijama Ruske Federacije (RF) u vrednosti od najmanje 13,38 miliona evra, pokazuju podaci ruske carine koje je analizirala agencija Rojters.

U periodu od februara do jula ove godine oko 160.400 tona uglja iz Donjecke (DNR) i Luganske (LNR) Narodne Republike pristiglo je u Tursku, a ova zemlja je bila glavna izvozna destinacija za ugalj iz novih regiona RF, sa udelom od 95 odsto, navodi Rojters.

Ankara je u prvoj polovini godine proizvela 31,5 miliona megavat-sati električne energije od uvezenog uglja, što je za 25 odsto više nego u istom periodu 2022. godine.

Prodavci uglja su registrovani u Rusiji i na novim ruskim teritorijama, a kao kupci nisu navedene turske firme, već kompanije koje su registrovane u Hongkongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i ofšor destinacijama kao što su Belize ili Britanska Devičanska ostrva, tvrdi Rojters.

Turska, članica NATO, podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali nije uvela sankcije Rusiji niti ograničila trgovinu sa Moskvom ni sa njenim novim teritorijama.