Svet

Izbori u SAD: Izjednačena trka za Senat, oglasili se Tramp i Bajden

Američki predsednik izjavio je da će početkom sledeće godine odlučiti da li će se kandidovati za još jedan mandat
Izbori u SAD: Izjednačena trka za Senat, oglasili se Tramp i Bajdenwww.globallookpress.com © Li Jianguo

Amerikanci su izašli na međuizbore na kojima su birali članove Kongresa (35 senatora i 435 članova Predstavničkog doma). Reč je o izborima koji se održavaju na polovini predsedničkog mandata Džoa Bajdena i tradicionalno predstavljaju neku vrstu referenduma o radu aktuelne administracije. 

Na osnovu do sad izbrojanih glasova na izborima za američki Kongres, republikanci i demokrate su izjednačeni u trci za Senat sa po 48 osvojenih mesta, dok republikanci trenutno imaju prednost na izborima za Predstavnički dom.

Sa najvećom pažnjom prate se izbori u Džordžiji, Nevadi, Arizoni i Viskonsinu koji bi mogli da odluče u čije će ruke dospeti Senat.

Sve najnovije vesti iz Amerike mogli ste da pratite u UŽIVO blogu RT Balkan.

  • 10. nov 2022 • 23:56

    23:56

    Izjednačena borba

    Na osnovu do sad izbrojanih glasova na izborima za američki Kongres, republikanci i demokrate su izjednačeni u trci za Senat sa po 48 osvojenih mesta, dok republikanci trenutno imaju prednost na izborima za Predstavnički dom.

    U trci za kontrolu nad Senatom presuditi rezultati izbora u tri savezne države - Džordžiji, Nevadi i Arizoni, navodi Bi-Bi-Si.

    Dosadašnji senator iz savezne države Džordžije demokrata Rafael Vornok i republikanski izazivač Heršel Voker odmeriće snage u drugom krugu izbora za Senat 6. decembra jer nijedan nije dobio potrebnu, zakonom predviđenu većinu u prvom krugu.

    Da li će Džordžija po drugi put zaredom biti presudna za kontrolu demokrata u Senatu zavisiće od ishoda izbora u drugim državama, naročito u Arizoni i Nevadi na kojim republikanci pokušavaju da izbace iz trke svoje protivkandidate iz redova Demokratske stranke, preneo je AP.

  • 23:00

    Najskuplji međuizbori u istoriji Amerike

    Izbori u SAD, na polovini predsedničkog mandata Džoa Bajdena, na putu su da postanu najskuplji međuizbori u istoriji Amerike, jer je potrošeno 16,7 milijardi dolara, kako na državnom, tako i na saveznom nivou, prema podacima dvostranačke orgnanizacije "Open sikrets".

  • 22:30

    Bajden: "Glasači su bili jasni da su i dalje frustrirani. Shvatio sam to"

    Američki predsednik Džozef Bajden obratio se prvi put posle zatvaranja biračkih mesta, rekavši da su mediji i analitičari predviđali "veliki crveni talas" (veliku pobedu republikanaca), ali da se to nije dogodilo.

    Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

     

  • 09:07

    Republikanac porazio demokratu u Viskonsinu

    Republikanski senator Ron Džonson porazio je demokratu Mandelu Barnsa i sačuvao još jedno mesto u Senatu u rukama republikanaca, dok je ujedno sprečio Barnsa da uđe u istoriju kao prvi senator tamnije puti države Viskonsin.

  • 09:04

    Koliko treba republikancima?

    Republikanci treba da osvoje sedam preostalih mesta u Predstavničkom domu, plus dva mesta koja su prethodno imali demokrate da bi dostigli ukupnih 218 mesta potrebnih za preuzimanje većine.

    Dva dana nakon što su održani međuizbori za američki Kongres, i dalje nisu poznati svi rezultati. Sve oči uprte su sada u Nevadu i Arizonu, koje će odlučiti ko će dobiti kontrolu u Senatu - demokrate ili republikanci. Izbori u Džordžiji idu u drugi krug.

  • 9. nov 2022 • 22:00

    22:00

    Tramp: Ako pobede, treba da dobijem svo priznanje, a ako izgube...

    Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da su ovogodišnji izbori za Kongres donekle bili razočaravajući, ali da su republikanci ostvarili veliku pobedu.

    "Iako su na neki način ovi izbori donekle bili razočaravajući, moj lični stav je da je ovo veoma velika pobeda - 219 pobeda i 16 poraza. Ko je ikada bio bolji od toga?", napisao je Tramp na društvenoj mreži "Trut sošual".

    Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da su pobede republikanskih kandidata na izborima za Kongres njegova zasluga, a porazi nisu njegova krivica.

    "Mislim da ako pobede, treba da dobijem svo priznanje, a ako izgube, uopšte ne treba da budem kriv. Ali verovatno će biti obrnuto", rekao je Tramp u intervjuu za Njuz Nejšn.

  • 21:38

    Tramp i DeSantis: Postoji li sukob između dvojice vodećih republikanaca?

    Republikanski guverner Floride Ron DeSantis ostvario je ubedljivu pobedu u trci za reizbor na tu funkciju, a pojedini konzervativni komentatori već su ga nazvali "pobednikom" međuizbora. To je mnoge u Americi podstaklo da počnu da spekulišu o njegovoj potencijalnoj predsedničkoj kandidaturi, ali i da li bi to moglo da dovede do sukoba sa bivšim predsednikom i nezvaničnim liderom republikanaca Donaldom Trampom.

    Pročitajte više u odvojenoj vesti.

  • 20:50

    Nema dokaza o nepravilnostima sa glasačkim sistemima, tvrde američki zvaničnici

    Nema dokaza da su glasački sistemi na bilo koji način kompromitovani, izjavili su zvaničnici Ministartsva za unutrašnju bezbednost.

    "Nismo videli nikakav dokaz da su glasači sistemi obrisali, izgubili, izmenili ili na bilo koji način kompromitovali glasove bilo gde u zemlji", izjavila je direktorika agencije za sajber bezbednost Džen Isterli, prenosi Si-En-En.

  • 20:37

    U Džordžiji potvrđeno održavanje drugog kruga izbora za Senat

    U Džordžiji biće održan drugi krug izbora za Senat između demokrate Rafaela Vornoka i republikanca Heršela Vokera, objavili su zvaničnici u toj državi.

    Nakon što je ostalo da se prebroji manje od 10.000 glasova, izborni zvaničnici su potvrdili da ni jedan kandidat ne može da osvoji apsolutnu većinu potrebnu za pobedu.

    Drugi krug izbora biće održan 6. decembra.

  • 18:54

    Republikanac Ron Džonson pobedio u Viskonsinu

    Republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson pobedio je na izborima u toj državi, prenosi AP.

    On je odneo tesnu pobedu nad svojim rivalom demokratom Mandelom Barnsom od oko 27.000 glasova.

    Džonson je prvi put izabran za senatora 2010. godine.

image