Izbori u SAD: Izjednačena trka za Senat, oglasili se Tramp i Bajden

Američki predsednik izjavio je da će početkom sledeće godine odlučiti da li će se kandidovati za još jedan mandat

Amerikanci su izašli na međuizbore na kojima su birali članove Kongresa (35 senatora i 435 članova Predstavničkog doma). Reč je o izborima koji se održavaju na polovini predsedničkog mandata Džoa Bajdena i tradicionalno predstavljaju neku vrstu referenduma o radu aktuelne administracije. 

Na osnovu do sad izbrojanih glasova na izborima za američki Kongres, republikanci i demokrate su izjednačeni u trci za Senat sa po 48 osvojenih mesta, dok republikanci trenutno imaju prednost na izborima za Predstavnički dom.

Sa najvećom pažnjom prate se izbori u Džordžiji, Nevadi, Arizoni i Viskonsinu koji bi mogli da odluče u čije će ruke dospeti Senat.

Sve najnovije vesti iz Amerike mogli ste da pratite u UŽIVO blogu RT Balkan.

10. nov 2022 • 23:56

Izjednačena borba

Na osnovu do sad izbrojanih glasova na izborima za američki Kongres, republikanci i demokrate su izjednačeni u trci za Senat sa po 48 osvojenih mesta, dok republikanci trenutno imaju prednost na izborima za Predstavnički dom.

U trci za kontrolu nad Senatom presuditi rezultati izbora u tri savezne države - Džordžiji, Nevadi i Arizoni, navodi Bi-Bi-Si.

Dosadašnji senator iz savezne države Džordžije demokrata Rafael Vornok i republikanski izazivač Heršel Voker odmeriće snage u drugom krugu izbora za Senat 6. decembra jer nijedan nije dobio potrebnu, zakonom predviđenu većinu u prvom krugu.

Da li će Džordžija po drugi put zaredom biti presudna za kontrolu demokrata u Senatu zavisiće od ishoda izbora u drugim državama, naročito u Arizoni i Nevadi na kojim republikanci pokušavaju da izbace iz trke svoje protivkandidate iz redova Demokratske stranke, preneo je AP.

Najskuplji međuizbori u istoriji Amerike

Izbori u SAD, na polovini predsedničkog mandata Džoa Bajdena, na putu su da postanu najskuplji međuizbori u istoriji Amerike, jer je potrošeno 16,7 milijardi dolara, kako na državnom, tako i na saveznom nivou, prema podacima dvostranačke orgnanizacije "Open sikrets".

Bajden: "Glasači su bili jasni da su i dalje frustrirani. Shvatio sam to"

Američki predsednik Džozef Bajden obratio se prvi put posle zatvaranja biračkih mesta, rekavši da su mediji i analitičari predviđali "veliki crveni talas" (veliku pobedu republikanaca), ali da se to nije dogodilo.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

 

Republikanac porazio demokratu u Viskonsinu

Republikanski senator Ron Džonson porazio je demokratu Mandelu Barnsa i sačuvao još jedno mesto u Senatu u rukama republikanaca, dok je ujedno sprečio Barnsa da uđe u istoriju kao prvi senator tamnije puti države Viskonsin.

Koliko treba republikancima?

Republikanci treba da osvoje sedam preostalih mesta u Predstavničkom domu, plus dva mesta koja su prethodno imali demokrate da bi dostigli ukupnih 218 mesta potrebnih za preuzimanje većine.

Dva dana nakon što su održani međuizbori za američki Kongres, i dalje nisu poznati svi rezultati. Sve oči uprte su sada u Nevadu i Arizonu, koje će odlučiti ko će dobiti kontrolu u Senatu - demokrate ili republikanci. Izbori u Džordžiji idu u drugi krug.

9. nov 2022 • 22:00

Tramp: Ako pobede, treba da dobijem svo priznanje, a ako izgube...

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da su ovogodišnji izbori za Kongres donekle bili razočaravajući, ali da su republikanci ostvarili veliku pobedu.

"Iako su na neki način ovi izbori donekle bili razočaravajući, moj lični stav je da je ovo veoma velika pobeda - 219 pobeda i 16 poraza. Ko je ikada bio bolji od toga?", napisao je Tramp na društvenoj mreži "Trut sošual".

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da su pobede republikanskih kandidata na izborima za Kongres njegova zasluga, a porazi nisu njegova krivica.

"Mislim da ako pobede, treba da dobijem svo priznanje, a ako izgube, uopšte ne treba da budem kriv. Ali verovatno će biti obrnuto", rekao je Tramp u intervjuu za Njuz Nejšn.

Tramp i DeSantis: Postoji li sukob između dvojice vodećih republikanaca?

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis ostvario je ubedljivu pobedu u trci za reizbor na tu funkciju, a pojedini konzervativni komentatori već su ga nazvali "pobednikom" međuizbora. To je mnoge u Americi podstaklo da počnu da spekulišu o njegovoj potencijalnoj predsedničkoj kandidaturi, ali i da li bi to moglo da dovede do sukoba sa bivšim predsednikom i nezvaničnim liderom republikanaca Donaldom Trampom.

Pročitajte više u odvojenoj vesti.

Nema dokaza o nepravilnostima sa glasačkim sistemima, tvrde američki zvaničnici

Nema dokaza da su glasački sistemi na bilo koji način kompromitovani, izjavili su zvaničnici Ministartsva za unutrašnju bezbednost.

"Nismo videli nikakav dokaz da su glasači sistemi obrisali, izgubili, izmenili ili na bilo koji način kompromitovali glasove bilo gde u zemlji", izjavila je direktorika agencije za sajber bezbednost Džen Isterli, prenosi Si-En-En.

U Džordžiji potvrđeno održavanje drugog kruga izbora za Senat

U Džordžiji biće održan drugi krug izbora za Senat između demokrate Rafaela Vornoka i republikanca Heršela Vokera, objavili su zvaničnici u toj državi.

Nakon što je ostalo da se prebroji manje od 10.000 glasova, izborni zvaničnici su potvrdili da ni jedan kandidat ne može da osvoji apsolutnu većinu potrebnu za pobedu.

Drugi krug izbora biće održan 6. decembra.

Republikanac Ron Džonson pobedio u Viskonsinu

Republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson pobedio je na izborima u toj državi, prenosi AP.

On je odneo tesnu pobedu nad svojim rivalom demokratom Mandelom Barnsom od oko 27.000 glasova.

Džonson je prvi put izabran za senatora 2010. godine.

Bajden se obraća novinarima u 22 časa

Američki predsednik Džozef Bajden obratiće se građanima u 22 časa po centralnoevropskom vremenu.

Reč je o tradicionalnom obraćanju predsednika nakon međuizbora.

Preko 400.000 glasova poštom još nije prebrojano u okrugu Marikopa

Još 400.000 glasova ostalo je da se prebroji u okrugu Marikopa u Arizoni, prenosi Si-En-En.

Oko 275.000 glasova poslatih poštom pristiglo je na dan izbora, što je rekordan broj. Zvaničnici su zamolili građane za strpljenje i najavili da bi brojanje glasova trebalo da bude gotovo do petka.

Pobednik izbora za Senat u Džordžiji i dalje nije objavljen. Reč je o izuzetno bitnoj trci koji bi mogla da odluči ko će imati većinu u tom telu.

Okrug Marikopa, u kom se nalazi glavni grad Arizone Finiks, četvrti je najveći u SAD i ima oko 4,4 miliona stanovnika.

Sudbina Amerike (ponovo) će se lomiti u Džordžiji

Pošto ni jedan kandidat nije osvojio apsolutnu većinu na izborima za Senat u Džordžiji, u skladu sa zakonima te države građani će svog predstavnika u tom telu birati u drugom krugu, u kom će koplja ukrstiti aktuelni demokratski senator Rafael Vornok i njegov izazivač republikanac Heršel Voker.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

Šef kampanje demokrata poražen u sopstvenoj izbornoj jedinici

Šon Patrik Maloni, kongresmen i šef kampanje Demokratske partije na izborima za Predstavnički dom, poražen je od strane republikanca Majka Lolera u trci na njujoršku 17. izbornu jedinicu.

Reč je o velikom iznenađenju i značajnoj pobedi republikanaca. Ovo je prvi poraz nekog šefa kampanje na izborima za Kongres još od 1980. godine, prenosi "Hil".

Novinarka "Foks njuza": DeSantis je novi lider republikanaca, Tramp najveći gubitnik

Novinarka "Fok njuza" Liz Pik izjavila je da je guverner Floride Ron DeSantis, koji je ostvario ubedljivu pobedu u svojoj državi, novi lider Republikanske partije.

"Najveći pobednik izbora je Ron DeSantis. Najveći gubitnik? Donald Tramp", napisala je Pikova.

Ona je kritikovala Trampa zato što je podržao veliki broj loših kandidata, koji su poraženi na izborima.

Latinoamerički glasači više podržavaju republikance nego 2018. godine

Ove godine, republikanci su osvojili većinu glasova belkinja, dok je 2018. ovo biračko telo bilo podeljeno između demokrata i republikanaca, izveštava Si-En-En.

Republikanci su takođe dobro procenili da će imati bolji učinak među latinoameričkim  glasačima nego pre četiri godine.

Podrška demokratama među latinoamerikancima muškog pola bila je 63 odsto u 2018, a manje od 55 odsto u 2022, pokazuju ankete.

Republikanac vodi u trci za senatora iz Nevade

Nakon 77 odsto prebrojanih glasova na izborima za senatora u Nevadi, republikanac Adam Laksalt vodi za oko 22.000 glasova u odnosu na svoju protivkandidatkinju Ketrin Kortez Masto.

Izbori za Senat u Nevadi su među najneizvesnijim, a republikancima je pobeda u ovoj državi neophodna za osvajanje većine u gornjem domu Kongresa.

Pelosi prihvatila izvinjenje guvernera Virdžinije

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi prihvatila je izvinjenje guvernera Virdžinije Glena Jangkina zbog neukusnih komentara na račun njenog muža. 

Jangkin je, u žaru izborne borbe, rekao o napadu na Pola Pelosija: "Neko je provalio u kuću Pelosijevih i napao Pola Pelosija. Nema mesta za nasilje, ali poslaćemo je (Nensi) nazad da bude sa njim u Kaliforniji. To je ono što ćemo da uradimo."

On se kasnije izvinio zbog ovih reči, ocenivši da je ono što se desilo Polu Pelosiju "grozno".

"Foks njuz": Ubedljivi porazi demokratskih "večitih gubitnika" u Teksasu i Džordžiji

Demokratski kandidati za guvernere u Teksasu i Džordžiji Beto O'Rurk i Stejsi Abrams doživeli su iznenađujuće ubedljive poraze u svojim izbornim trkama, piše "Foks njuz". Reč je o dve savezne države koje su tradicionalno glasale za republikance, ali koje poslednjih godina sve više naginju ka demokratama.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

Zaharova o međuizborima: Rusija ne očekuje promenu rusofobične politike

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je međuizbore u Americi.

Zaharova je rekla da Ruska Federacija ne gaji iluzije o rezultatima međuizbora u Sjedinjenim Američkim Državama

Zaharova je na brifingu saopštila da Rusija ne očekuje ništa od rezultata međuvremenih izbora u Americi niti bilo kakvu promenu rusofobične politike američkih političara.

Više pročitajte u odvojenoj vesti

Prva žena iz Alabame u američkom Senatu

Republikanka Kejti Brit najverovatnije ulazi u istoriju kao prva žena iz Alabame koja je izabrana u američki Senat.

Do sada je osvojila oko dve trećine glasova, a"Foks njuz" predviđa da će ova četrdesetogodišnja "mama sa misijom", kako sama sebe naziva, pobediti demokratu Vila Bojda.

"Videćete naslove o tome da sam prva žena iz Alabame koja je izabrana u Senat SAD", rekla je Brit pristalicama u Montgomeriju i dodala da je "zahvalna i počastvovana."

Oz čestitao Fetermanu pobedu u Pensilvaniji

Republikanski kandidat za senatora iz Pensilvanije Mehmet Oz pozvao je svog protivnika demokratu Džona Fetermana i čestitao mu pobedu u 9:30 po lokalnom vremenu, izjavio je portparol Fetermanove kampanje Džo Kalvelo, prenosi Si-En-En.

Feterman je osvojio oko 50 odsto glasova, dok je njegov protivnik osvojio oko 47 odstvo

Si-En-En: Tramp je besan zbog rezulatata međuizbora

Bivši predsednik Donald Tramp navodno je "besan" i "viče na sve" nakon loših rezultata Republikanske partije na međuizborima, izjavio je Trampov savetnik za Si-En-En.

"Kandidati su važni", rekao je Trampov saventik.

"Oni su svi loši kandidati", nastavio je on, kritikujući mnoge od njih koje je Tramp lično podržao u vodećim izbornim trkama.

Savetnik je dodao i da je malo verovatno da će Tramp odložiti svoju očekivanu objavu predsedničke kandidature pošto bi to bilo "prevelika sramota", ali je dodao da u ovom trenutku postoji previše nepoznanica, prenosi američka mreža.

'Generacija Z' u Kongresu

Prvi pripadnik 'Generacije Z' koji će se naći u Kongresu je dvadesetpetogodišnji predstavnik Floride Maksvel Alehandro Frost. 

On je, nakon pobede u 10. distriktu Floride, dobio poziv od predsednika Bajdena i predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, prenosi Si-En-En, a u razgovoru su se osvrnuli i na činjenicu da je Bajden imao 29 godina kada je izabran u Senat, kao i da je morao da čeka 30. rođendan kako bi položio zakletvu.

"Pitao me je da li je isto u mom slučaju. Odgovorio sam 'ne, gospodine predsedniče, pobedili ste me u tome. Već sam dovoljno star da položim zakletvu 3. januara.' Bilo je sjajno razgovarati sa njim. I on je bio veoma mlad kad je izabran i razume to", rekao je Frost  za Si-En-En.

'Generacija Z' se odnosi na one koji su rođeni posle 1996. Frost će naslediti demokratu Vala Demingsa, koji je napustio mesto da bi se kandidovao za Senat.

Upitan da prokomentariše ubedljivu pobedu guvernera Floride Rona DeSantisa, Frost je rekao: "Ono što smo videli nije bio crveni 'cunami', već plavi deficit. Demokrate se nisu pokazale kako je trebalo."

Santos doneo republikancima još jedno mesto u Predstavničkom domu

Republikanac Džordž Santos pobedio je u trećem kongresnom distriktu Njujorka i obezbedio još jedno mesto u Predstavničkom domu svojoj partiji.

On je savladao demokratu Roberta Cimermana, igrajući na teme poput smanjenja poreza i obezbeđivanja granica.

Trka Santos-Cimerman predstavljala je prvi put da su se dva deklarisana gej muškarca takmičila jedan protiv drugog na izborima za Kongres.

"Uspeli smo!", proslavio je Santos svoj uspeh na Tviteru.

Džordžija se sprema za drugi krug izbora

Iako drugi krug izbora još uvek nije zvanično raspisan, u Džordžiji se demokrata Rafael Varnok i republikanac Heršel Voker pripremaju za još mesec dana kampanje. 

Očekuje se da se oba kandidata obrate tokom dana. 

Iz Demokratske i Republikanske partije rekli su za Si-En-En da planiraju da udvostruče napore u Džordžiji, jer je sve veća verovatnoća da će konačna odluka o tome ko kontroliše Senat zavisiti od drugog kruga izbora 6. decembra.

Dok Varnok ima tesnu prednost u odnosu na Vokera sa oko 18.000 glasova - od ukupno preko 4 miliona glasačkih listića - republikance uznemiruje i Vokerov loš rezultat u odnosu na guvernera Brajana Kempa, koji je osvojio čak 163.000 glasova više. 

Ništa od republikanskog crvenog cunamija, ali možda će im situacija u Džordžiji pružiti još jednu šansu kroz 4 nedelje. 

Foks njuz: Vreme je da se republikanci distanciraju od Trampa

Mnogi konzervativni političari ocenili su da je vreme da se Republikanska partija distancira od Trampa, naročito nakon razočaravajućih rezultata na međuizborima, piše kozervativni mejnstrim medij "Foks njuz". 

Više pročitajte u odvojenoj vesti

Medvedev: Opada podrška Vašingtonu

Podrška politici Vašingtona opada u svetu, poručio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući preliminarne rezultate američkih međuizbora.

Predsednik ruske dume: Politička kriza u SAD će se pogoršavati

Politička kriza u Sjedinjenim Američkim Državama će se pogoršavati kako se približavamo predsedničkim izborima 2024. godine, ako Vašington radikalno ne promeni svoju unutrašnju i spoljnu politiku, napisao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu, komentarišući rezultate izbora u SAD.

Simboli slona i magarca u američkoj politici

Dve glavne političke stranke u Sjedinjenim Američkim Državama simbolizuju dve različite životinje: slon za republikance i magarac za demokrate.

One se pojavljuju u svakom izbornom ciklusu, a njihovi koreni sežu u 19. vek.

Više o ovoj temi pročitajte u odvojenoj vesti

Pojedine države izglasale ukidanje ropstva

U četiri savezne država birači su rešili da ukinu neplaćeni rad zatvorenika, tzv. moderno ropstvo. To su učinili građani Tenesija, Alabame, Oregona i Vermonta.

Sa druge strane, u Luizijani taj predlog nije prošao.

Više pročitajte u odvojenoj vesti

Nevada: Kandidat za guvernera pozvao na strpljenje

Republikanski kandidat za guvernera Nevade Džo Lombardo pozvao je birače da budu strpljivi, s obzirom na to da je prebrojano tek nešto više od 70 odsto glacova.

"Ništa ne znamo i izvinjavam vam se na tome", rekao je republikanac i dodao da očekuje da u narednih nekoliko dana moći da proglasi pobedu.

Prema poslednjim podacima, Lombardo ima 50,6 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat iz Demokratske partije i akutelni guverner Stiv Sisolak dobio podršku 45,8 odsto birača.

U Nešvilu zabeležene nepravilnosti

Nekoliko stotina birača  dobilo je pogrešne glasačke listiće tokom ranog glasanja u Nešvilu (savezna država Tenesi), što je dovelo do konfuzije i nezadovoljstva među biračima od kojih je zatraženo da ponovo glasaju, piše "Vašington post".

Njih 438 je dobilo priliku da ponovo glasa, međutim u utorak se na biračkim mestima pojavilo malo više od 100 birača.

Ipak, ni birači koji su glasali na dan izbora nisu mnogo bolje prošli. "Nenormalno veliki broj" registrovanih glasača okruga Dejvidson pojavio se na pogrešnim biračkim mestima usled dobijanja pogrešnih listića, saopštili su lokalni zvaničnici.

Kim Dotkom: Nije važno ko će pobediti na izborima

Da nije važno ko će pobediti na međuizborima, smatra finsko-nemački tehnološki biznismen Kim Dotkom.

On je na Tviteru napisao da, bez obzira na rezultate, američki dug neće nestati.

"Dedolarizacija svetskog finansijskog sistema neće se zaustaviti. Inflacija je poludela. Približava se veliki krah berze u SAD. Recesija će se pretvoriti u depresiju", poručio je Dotkom i naveo da to ne mogu da promene ni Republikanska ni Demokratska partija.

I Ričard Grenel pažljivo prati izbore u Arizoni

Na Tviteru se oglasio i Ričard Grenel povodom izbora u Arizoni.

Arizona spada u grupu saveznih država koje bi mogle da presudno utiču na to ko će osvojiti većinu u Senatu.

Trenutno demokrata Mark Keli vodi u odnosu na republikanca Blejk Mastersa, međutim i prebrojano je tek 67 odsto glasova, što znači da i dalje postoji mogućnost za preokret.

Peskov: Ne treba preuveličavati važnost američkih izbora

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva više ne primećuje izjave Vašingtona o "mešanju" Rusije u njihove izbore.

Komentarišući izbore za Kongres u SAD, Peskov je izjavio da oni jesu važni, ali da njihova važnost u ne treba da se preuveličava u kontekstu rusko-američkih odnosa.

Kada je reč o nastavku pregovora sa SAD, portparol Kremlja je rekao da je još rano suditi o tome, ali da će odnosi dve sile za sada ostati loši.

"Ovi izvori ne mogu ništa suštinski da promene", poručio je Peskov.

Glen Grinvold: Ništa od republikanskog "cunamija"

Američki novinar Glen Grinvold naveo je da danas neće doći do republikanskog "cunamija" na međuizborima za članove Kongresa.

S obzirom na toliki broj tesnih trka i država u kojima se glasovi sporo prebrojavaju, Grinvold je na Tviteru naveo da ova noć (po lokalnom vremenu) za Republikansku partiju može biti od solidne do razočaravajuće.

Najskuplji međuizbori u istoriji SAD

Izbori na polovini predsedničkog mandata Džoa Bajdena na putu su da postanu najskuplji međuizbori u istoriji Amerike, pokazuju podaci organizacije "Open sikrets".

Do sada je potrošeno 16,7 milijardi dolara, kako na državnom, tako i na saveznom nivou.

Ova izborna trka skoro je duplo skuplja od međuizbora održanih 2010. godine, a više nego dvostruko od izbora 2014. godine.

Troškovi za ove izbore su na korak da se izjednače sa bruto domaćim proizvodom Mongolije za 2022. godinu, navodi "Asošiejted pres".

Džordžija: Drugi krug sve izvesniji

Na izborima sa senatora iz Džordžije nijedan od kandidata nije osvojio 50 odsto podrške birača nakon prebrojanih 97 odsto glasova.

Američki mediji već javljaju da je drugi krug izbora sve izvesniji, te da će se demokrata Rafael Varnok i republikanac Heršel Voker ponovo naći na glasačkom listiću 6. decembra.

Varnok trenutno ima podršku 49,4 odsto birača, dok je Voker dobio 48,6 odsto glasova.

Trećeplasirani je kandidat Libertarijanske partije Čejs Oliver kome je poverenjeno dalo 2,1 odsto glasača Džordžije.

Prema zakonu ove savezne države, drugi krug izbora se organizuje ukoliko nijedan od kandidata ne dobije podršku 50 odsto građana.

Konačni rezultati biće objavljeni u narednim danima

Iako će republikanci verovatno preuzeti većinu u Predstavničkom domu, objavljivanje konačnih rezultata moglo bi da potraje danima, piše "Njujork tajms".

List dodaje da su Republikanskoj partiji potrebna još 22 mesta kako bi osigurala većinu, ali da se izbori za ta mesta održavaju u saveznim državama u kojima je spor proces prebrojavanja glasova.

Džoš Grin novi guverner Havaja

Demokrata i dosadašnji zamenik guvernera Havaja Džoš Grin postaće novi guverner ove savezne države, javlja Si-En-En.

On je ubedljivom većinom glasova porazio republikanca Djuka Ajona.

Ovakav ishod izbora na Havajima nije neočekivan, s obzirom na to da je reč o državi koja, tradicionalno, glasa za kandidate Demokratske partije.

Četiri države ključne za dobijanje većine u Senatu

Rezultati trka za senatorska mesta u Viskonsinu, Virdžiniji, Nevadi i Arizoni čekaju se sa nestrpljenjem jer bi upravo ove savezne države mogle da imaju presudnu ulogu u određivanju odnosa snaga u gornjem domu američkog Kongresa.

Stranka mora da osvoji 51 mesto kako bi imala većinu, a prema procenama trenutno je odnos snaga 48-48 između demokrata i republikanaca.

Više pročitajte u odvojenoj vesti

Senator: Ovo nije republikanski talas

Republikanski senator Lindzi Grejam istakao je da je razočaran zbog manjka pobeda republikanaca na međuizborima.

"Ovo definitivno nije republikanski talas. To je sigurno", poručio je senator za En-Bi-Si. Međutim, Grejam je dodao da će Republikanska partija preuzeti većinu u Senatu, rekavši da će konzervativci imati 51 ili 52 mesta u novom sazivu gornjeg doma Kongresa.

"Ukoliko preuzmemo Predstavnički dom i dobijemo većinu u Senatu, to će biti odlično. Talas bi podrazumevao da dobijemo i Nju Hempšir i Kolorado", poručio je on.

Na pitanje da li je "osrednji učinak" republikanaca posledica "efetka Donalda Trampa", senator iz Južne Karoline poručio je da su međuizbori ipak bili referendum o radu Bajdenove administracije.

Pelosi: Kandidati demokrata nadmašili očekivanja

I pored toga što će, po svemu sudeći, Demokratska partija izgubiti većinu u Predstavničkom domu, predsedavajuća Donjeg doma Kongresa Nensi Pelosi poručila je da su mnoge trke i dalje tesne da bi se moglo reći ko je pobedio.

Jasno je da demokrate nadmašuju očekivanja širom zemlje, navela je Pelsoi.

Ona se zahvalila svim volonterima koji su "omogućili svakom glasaču da iznese svoj stav o našoj demokratiji".

Makarti: Osigurali smo većinu u Predstavničkom domu

Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Makarti poručio je da je njihova stranka osigurala dovoljno mesta za osvajanje većine u Predstavničkom domu.

"Želim da se zahvalim milionima glasača širom zemlje", rekao je Makarti i dodao da je "očigledno" da će republikanci preuzeti donji dom Kongresa.

Više pročitajte u odvojenoj vesti

Si-En-En: Inflacija najveći problem za birače

Visoka stopa inflacije je bila glavni prioritet Amerikanaca prilikom glasanja na međuizborima, pokazuje anketa "Si-En-Ena".

Naime, skoro trećina birača je inflaciju istakla kao najvažnije pitanje tokom odlučivanja o tome za koga će glasati.

Oko tri četvrtine njih izjavilo je da je ekonomska situacija u SAD loša, a sličan broj glasača rekao je i da je takva situacija ostavila ozbiljne ili umerene posledice na njihov finansijski položaj, navodi se u rezultatima istraživanja.

Bejkon pobedio demokratu u Nebraski

Republikanac Don Bejkon dobio je još jedan mandat u Predstavničkom domu, nakon što je pobedio demokratu i senatora Tonija Vargasa u drugom distriktu Nebraske, javlja "Foks njuz".

Preostala dva distrikta takođe su pod rukovodstvom republikanaca.

Nju Hempšir: Republikanac priznao poraz

Megi Hasan iz Demokratske partije pobedila je na izborima za Senat u Nju Hempširu. Ona je porazila republikanca Dona Bolduka.

Hasan se zahvalila onima koji su glasali za nju, ali i protivkandidatu Bolduku. 

"Obećavam demokratama, nezavisnima i republikancima da ću vam svakog dana verno služiti", poručila je Hasan nakon objavljivanja rezultata.

Mičigen: Republikanci ostali bez mesta u Predstavničkom domu

Članica demokrata Hilari Šolten pobedila je na izborima za Predstavnički dom u Mičičenu, javlja "Asošiejted pres".

Ona je pobedila republikanca Džona Gibsa, inače pristalicu bivšeg predsednika Donalda Trampa.

"Njujork tajms" ističe da je reč o važnoj pobedi za Demokratsku partiju s obzirom na to da je ovu poziciju do sada držala Republikanska partija.

Neizvesna bitka za Senat

Nije poznato ko će osvojiti većinu u Senatu, a prema procenama različitih američkih medija odnos snaga je trenutno 48-48.

Prema procenama "Njujork tajmsa", demokrate su pobedile u Koloradu, Nju Hempširu i Pensilvaniji, dok su republikanci dobili Severnu Karolinu i Ohajo.

Još se ne zna ko će pobediti na izborima u Arizoni, Džordžiji, Nevadi i Viskonsinu.

Demokrata zadržao guvernersko mesto u Viskonsinu

Član Demokratske partije i aktuelni guverner Viskonsina Toni Evers pobedio je protivkandidata iz redova republikanaca Tima Mičelsa.

Ovo će Eversu biti drugi guvernerski mandat.

Tramp upozorio DeSantisa da se ne kandiduje za predsedničke izbore

Bivši predsednik SAD Donald Tramp poslao je jasnu poruku stranačkom kolegi Ronu DeSantisu da se ne kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine, javlja Si-En-En.

"Mogao bih da vam kažem neke stvari o njemu koje ne bi bile prijatne. Znam o njemu više nego iko, više nego njegova supruga", rekao je Tramp za "Foks njuz didžital".

DeSantis je ubedljivo pobedio na izborima za guvernera Floride, a za njega je, između ostalih, glasao upravo i Donald Tramp.

Bivši predsednik je ranije pozvao i na proteste zbog izveštaja o problemima sa glasanjem u nekoliko američkih država. 

U nizu objava na svojoj platformi 'Trut sošal', Tramp je ukazao na probleme na biračkim mestima u Arizoni, Mičigenu i Pensilvaniji, ocenivši situaciju kao "katastrofalnu i nečuvenu".

Pensilvanija: Feterman pobedio Oza

Demokrata Džon Feterman pobedio je republikanca i TV voditelja Mehmeta Oza na izborima za Senat, javljaju američki mediji.

"Ova pobeda je za svakoga ko je pao, ali se ponovo digao", poručio je Feterman nakon objavljivanja rezultata.

Ova trka je bila jedna od najneizvesnijih borbi i u pitanju je prvo "preotimanje" republikanskog mandata u Senatu.

Pelosi ponovo izabrana u Donji dom Kongresa

Aktuelna predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi pobedila je republikanca Džona Denisa na izborima u 11. distriktu Kalifornije, javljaju američki mediji.

Keti Hočul ponovo guvernerka Njujorka

Iako su se republikanci nadali da će moći da naprave veliko iznenađenje u Njujorku, izbore za mesto guvernera je ipak dobila predstavnica demokrata Keti Hočul, javljaju Si-En-En i "Foks njuz".

Republikanac Li Zeldin još ne prihvata da su izbori gotovi i tvrdi da je ostalo da se prebroji još dosta glasova.

Republikanci dobili senatorsku trku u Ohaju

Novi senator Ohaja biće republikanac i pisac Džej Di Vens. On je na izborima porazio demokratu Tima Rajana. 

U pitanju je važna pobeda za republikance jer je ovu poziciju do sada držao demokrata Rob Portman.

Republikanac ponovo guverner Džordžije

Član Republikanske partije Brajan Kemp ponovo će biti guverner Džordžije, nakon što je ubedljivo pobedio jednu od najvećih nada demokrata Stejsi Ejbrams, javlja Si-En-En.

Pensilvanija ponovo dobija guvernera demokratu

Demokrata Džoš Šapiro biće novi guverner Pensilvanije, javlja En-Bi-Si.

Šapiro je na izborima pobedio republikanca Daglasa Mastrijanija.

Do sada je guverneg ove savezne države bio Tom Volf, takođe iz redova demokrata.

Pobeda demokrata u Virdžiniji

Članica Demokratske partije Abigejl Spanberger pobedila je u 7. distriktu Virdžinije.

Ona je u tesnoj trci za mesto u Predstavničkom dobu pobedila republikanku Jesli Vegu.

Demokrate su nadaju da bi ova pobeda u važnoj saveznoj državi mogla da obuzda najavljeni "crveni talas" pobeda republikanaca.

Noem ponovo guvernerka Južne Dakote

Republikanka Kristi Noem ponovo će biti guvernerka Južne Dakote.

Ona je ubedljivom većinom pobedila demokratu Džejmija Smita.

Lider demokrata ponovo izabran u Senat

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer ponovo je izabran za senatora Njujorka, javlja "Njujork tajms".

Šumeru će ovo biti peti senatorski mandat.

Prva lezbejka guverner Masačusetsa

Članica Demokratske partije Mora Hili biće prva lezbejka na mestu guvernera Masačusetsa, javlja "Njujork tajms".

Ona je na izborima za guvernera pobedila republikanca Džiofa Dilija.

Prvi preokret republikanaca

Republikanac Kori Mils pobedio je članicu Demokratske partije Stefani Marfi u 7. distriktu Floride, čime su republikanci preuzeli prvo mesto demokrata u Predstavničkom domu. 

Mardžori Tejlor Grin ponovo u Kongresu

Republikanka Mardžori Tejlor Grin ponovo je osvojila mesto u Kongresu, nakon pobede u 14. distriktu Džordžije, javlja Si-En-En.

Reč o jednom od najglasnijih protivnika dodatnog slanja novčane pomoći Ukrajini i pristalici Donalda Trampa.

DeSantis ponovo guverner Floride

Republikanac Ron DeSantis ubedljivom većinom obezbedio je novi mandat na mestu guvernera Floride.

Više o odnosu DeSantisa i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa pročitajte u odvojenoj vesti

Republikanci u dve savezne države dobili izbore za Senat

Tim Skot iz redova Republikanske partije ponovo je izabran za senatora Južne Karoline, dok je novi mandat obezbedio i republikanac Rend Pol iz Kentakija.

Ostrvo Guam izabralo republikanca posle 32 godine

Pacifičko ostrvo Guam izabralo je republikanca za predstavnika u Kongresu prvi put posle 32 godine.

Džejms Mojlan je pobedio na izborima za delegata Guama u Predstavničkom domu.

Reč je o delegatu koji nema pravo glasa, a Mojlan će biti tek drugi republikanac poslat u Vašington iz Guama od 1972. godine.

Izglasan prvi novi senator

Sjedinjene Države su dobile prvog novog senatora, pošto je demokrata Piter Velč iz Vermonta zamenio stranačkog kolegu Peta Lihija koji ide u penziju. 

Amerika je dobila prvog novog senatora: To je demokrata Piter Velč iz Vermonta, koji će zameniti Peta Lihija, koji ide u penziju.