Lula da Silva podržao Asanža: Ne kažnjavati novinare zbog širenja informacija

Od suštinske je važnosti da se sačuva sloboda štampe, kaže brazilski lider

Brazil smatra da je neophodno sačuvati slobodu govora, a novinari poput Džulijana Asanža ne bi trebalo da budu kažnjavani za širenje informacija, izjavio je predsednik ove države Luiz Inasio Lula da Silva.

"Od suštinske je važnosti da se sačuva sloboda štampe. Novinari poput Džulijana Asanža ne bi trebalo da budu kažnjavani zato što obaveštavaju javnost na transparentan i zakonit način. Ono protiv čega se borimo su dezinformacije i sajber kriminal", poručio je brazilski lider na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Džulijan Asanž se, inače, nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu još od 2019. godine. Period od 2012. do 2019. godine proveo je u ekvadorskoj ambasadi, nakon što su američke vlasti raspisale poternicu za njim zbog objavljivanja baze podataka poverljivih dokumenata u kojima su, između ostalog, otkriveni američki ratni zločini počinjeni u Iraku i Avganistanu. 

On je 12. aprila 2019. godine uhapšen u Londonu po američkom nalogu, a nalazi se u britanskom zatvoru visoke bezbednosti koji se obično koristi za teroriste i članove organizovanih kriminalnih grupa. On se suočava sa ekstradicijom u SAD i kaznom do 175 godina u američkom zatvoru maksimalnog obezbeđenja.

Većina lidera Latinske Amerike pozvala je da Asanž bude pušten iz britanskog zatvora visoke bezbednosti u kojem se nalazi od 2019. Asanžu je u početku azildao bivši predsednik Ekvadora Rafael Korea.