Bugarski seljaci protestuju: Zabraniti sve iz Ukrajine

Poljoprivrednici u Bugarskoj negoduju zbog ukidanja zabrane uvoza proizvoda iz Ukrajine

Bugarski poljoprivrednici organizovali su protest uz traktore i drugu tešku mehanizaciju, negodujući zbog ukidanja zabrane uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, što će, kako strahuje, sniziti cene robe lokalnih proizvođača.

Stotine poljoprivrednika blokirale su glavne puteve u zemlji, mašu zastavama i trube ne bi li pokazali koliko su nezadovoljni odlukom poslanika koji su rešili da dozvole nastavak uvoza iz Ukrajine tvrdeći da je zbog zabrane vlada ostala bez poreskog prihoda, a cene hrane porasle.

Dan kasnije, Evropska unija je takođe odlučila da ne obnovi opštu zabranu uvoza ukrajinske hrane u pet zemalja članica. Poljska, Mađarska i Slovačka su od tada jednostrano uvele sopstvene blokade.

Bugarska Nacionalna asocijacija proizvođača žitarica saopštila je u nedelju pre protesta da se poljoprivrednici suočavaju sa "neviđenim teškoćama" i pozvala na zabranu niza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine. Tu spadaju suncokret, pšenica, kukuruz i repica, kao i sirovo ulje, meso, voće i povrće, mleko, med i mlečni proizvodi.

Predsednik Nacionalne asocijacije ujedinjenih poljoprivrednika u Bugarskoj Vencislav Mitkov rekao je na protestu u zapadnom gradu Perniku, oko 30 kilometara od Sofije, da žele da zabrane "apsolutno sve".

"Zaustavite uvoz iz Ukrajine. Mislimo na pšenicu, suncokret, repicu, sve žitarice, med. Želimo povećanu kontrolu i hitno plaćanje evropskih mera", rekao je.

EU je, međutim, saopštila da su "izobličenja tržišta" nastala zbog poplave ukrajinskog žita sada nestala. Ali farmeri u pet zemalja članica, uključujući Rumuniju, i dalje se žale da prezasićenost ukrajinskim proizvodima šteti njihovim sredstvima za život.

Ministri poljoprivrede EU sastali su se u ponedeljak i pozvali na jedinstvo.

"Razumem da postoje izazovi u susednim zemljama, ali moramo da se pozabavimo tim izazovima na način da ispoštujemo pravila unutrašnjeg tržišta, kao i pravila međunarodne trgovine", rekao je finski ministar poljoprivrede Sari Esaia.

Demonstranti u Bugarskoj obećali su da će nastaviti sa protestima dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

"U prodavnicama se prodaju proizvodi lošeg kvaliteta, jeftiniji od naših. Radimo s gubicima i zato nećemo odustati", rekao je za "Asošijeted pres" Vasil Džorgov, poljoprivrednik iz istočnog grada Radomira.