Japanski premijer želi susret sa Kim Džong Unom: U bilo koje vreme i bez ikakvih preduslova

Japan traži normalizaciju odnosa sa Pjongjangom i potpuno rešenje problema koji postoje između dve države, rekao je Fumio Kišida

Japanski premijer Fumio Kišida je, govoreći na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, izrazio spremnost da se lično sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom "u bilo koje vreme i bez ikakvih preduslova", prenosi TASS.

"Spreman sam da se sastanem sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom licem u lice, u bilo kom trenutku i bez ikakvih uslova", kazao je Kišida, naglasivši da Japan traži normalizaciju odnosa sa Pjongjangom i potpuno rešenje problema koji postoje između dve države, uključujući probleme kidnapovanih japanskih državljana i pitanja vezana za nuklearni raketni program. 

Japanski premijer je takođe najavio spremnost da zajedno sa Severnom Korejom "otvori novu eru" japansko-severnokorejskih odnosa.

Naime, Kišida je, kao i njegovi prethodnici poslednjih godina, u više navrata izjavljivao da je spreman da se lično sastane sa Kim Džong Unom kako bi rešio problem japanskih državljana koje su otele severnokorejske obaveštajne službe.

Tema otmice Japanaca od strane severnokorejskih obaveštajnih službi jedna je od najtežih u odnosima dveju država, koje inače i ne održavaju zvanične diplomatske veze. 

Pjongjang je 2002. godine prvi put priznao da je kidnapovao 13 japanskih državljana i dozvolio petorici da se vrate u domovinu. Ostali su proglašeni mrtvima, a njihovi ostaci poslati rođacima, čija autentičnost nije mogla biti potvrđena. 

U maju 2014. vlade Japana i Severne Koreje su se složile da sprovedu novu istragu o otmicama japanskih državljana, ali je komisija koja je u to umešana naknadno raspuštena na inicijativu Pjongjanga.

Južnokorejski mediji su ranije javili da su predstavnici Severne Koreje i Japana u junu održali najmanje dva sastanka u trećim zemljama na kojima su razgovarali o pitanju kidnapovanih japanskih državljana. 

Japanske vlasti to nisu zvanično potvrdile.