Iranski predsednik: Amerika raspiruje nasilje u Ukrajini, Zapad je u krizi identiteta

Svet prelazi u novi međunarodni poredak i projekat amerikanizacije je propao, tvrdi Ebrahim Raisi

Amerika raspiruje vatru nasilja u Ukrajini, poručio je iranski predsednik Ebrahim Raisi, u dugom govoru pred Generalnom skupštinom UN.

Raisi je, kako "Gardijan" prenosi, istog dana kada je Teheran ugostio rusku delegaciju koju je predvodio ministar odbrane Sergej Šojgu, utvrdio da su svi dronovi iranske proizvodnje koji se koriste za napade na ukrajinske gradove prodati pre početka sukoba. Rekao je da se zalaže za mir u Ukrajini.

On je naveo da je pobedio napore američkih obaveštajnih službi da sruše njegov režim i ukazao da su dani Zapada prošli.

"Svet prelazi u novi međunarodni poredak i projekat amerikanizacije sveta je propao. Zapad se suočava sa krizom identiteta i funkcionalnosti i vidi svet kao šumu, a sebe kao prelepu baštu", rekao je Raisi.

Na dan Raisijevog govora, SAD su, inače, uvele nove sankcije pojedincima i pravnim licima iz Irana, Kine, Rusije i Turske, nakon što su ruske trupe izvele novi masovni napad dronovima na ukrajinske gradove.

Nova ograničenja američkog ministarstva finansija usmerena su na sedam pojedinaca i četiri entiteta povezana sa razvojem iranske bespilotne letelice (UAV) i vojnih aviona. Prema ukrajinskim vazduhoplovnim snagama, ruske trupe su u noći 19. septembra lansirale 30 dronova Šahed-136/131 i jednu raketu Iskander-M ka ukrajinskim gradovima. 

"Ako imaju dokument da je Iran dao oružje ili bespilotne letelice Rusima posle početka rata, onda bi trebalo da ga predoče. Mi smo protiv rata i spremni smo da posredujemo kako bismo ga okončali, ali porezi američkog naroda troše se na ratovanje i punjenje džepova fabrika oružja", zaključio je Raisi.