Letovanje u Grčkoj biće skuplje sledeće sezone: Vlasnicima nekretnina se povećavaju porezi i takse

Uz to što planira značajno da poveća boravišnu taksu za boravak u hotelima, Grčka će za sve one koji iznajmljuju više od tri objekta turistima uvesti obavezu plaćanja PDV-a i još nekih nameta koje plaćaju hoteli

Čini se da kratkoročni, privatni smeštaj u turističkim odredištima i velikim gradovima polako počinje da gubi bitku za povlašćeni položaj u odnosu na hotelski, bilo u poreskom smislu ili po pitanju ostalih uslova poslovanja na tržištu. Uz to što planira značajno da poveća boravišnu taksu za boravak u hotelima, Grčka će za sve one koji iznajmljuju više od tri objekta turistima uvesti obavezu plaćanja PDV-a i još nekih nameta koje plaćaju hoteli.

To zapravo znači da će letovanje u Grčkoj biti skuplje sledeće sezone.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je proteklog vikenda značajno povećanje boravišne takse za hotele, a taj će novac ići u fond za borbu protiv uticaja klimatskih promena.

Boravišna taksa trenutno iznosi 50 centi u hotelima s jednom i dve zvezdice, 1,50 evra u hotelima s tri zvezdice, tri evra u hotelima s četiri zvezdice i četiri evra u hotelima s pet zvezdice.

Grčki premijer je predstavio strukturne i finansijske mere koje će vlada preduzeti radi jačanja privrednog rasta i pomoći ljudima pogođenim prirodnim nepogodama. On je u godišnjem govoru, održanom u Solunu, nakon nezapamćene oluje "Danijel" u kojoj je 17 ljudi poginulo, kao i prethodnih velikih požara, istakao da je već ustanovljen poseban fond za prirodne katastrofe u kojem će od 2024. iznos biti udvostručen, na 600 miliona evra.

"Dodatnih 300 miliona evra biće obezbeđeno od povećanja turističke dnevne boravišne takse sa jednog na šest evra, posebno u luksuznim hotelima", kazao je Micotakis, prenosi ERT.

Micotakis je ocenio da se Grčka, pogođena najozbiljnijim požarima i poplavama u svojoj istoriji tokom leta, te da se suočava sa ratom u mirnodopskim uslovima zbog klimatskih promena.

"Mi smo u nekoj vrsti rata u mirnodopskim uslovima", naveo je šef grčke vlade najavljujući jačanje uloge vojske u borbi protiv posledica prirodnih katastrofa.

Turizam je pokretač grčke ekonomije, koja je prevazišla dužničku krizu 2018. godine.