Svet

Kako stvoriti čoveka od čoveka a da niste Bog: Značaj i implikacije embriona nastalih iz stem ćelija

Model ranog ljudskog embriona koji su istraživači sa Instituta Vajcman razvili bez upotrebe sperme, jaja ili materice pomoći će naučnicima da odgonetnu razloge za bolesti i probleme koje u ovom stupnju razvoja nastaju, kaže za RT Balkan prof. dr Miodrag Stojković
Kako stvoriti čoveka od čoveka a da niste Bog: Značaj i implikacije embriona nastalih iz stem ćelijawww.globallookpress.com © Global Look Press

Početkom meseca se u svetskom medijskom prostoru pojavila vest da je grupa naučnika sa izraelskog Instituta Vajcman razvila model ljudskog embriona bez upotrebe upotrebe sperme, jaja ili materice, odnosno iz matičnih ćelija.

Dok je deo naučne zajednice bio oduševljen značajem ovog otkrića, nekima je vest o novoj tehnologiji za stvaranje nečega što liči na ljudsko biće u najranijim razvojnim stadijumima zaličila na naučnu fantastiku.

Na pitanja o značaju ovog otkrića, njegove potencijalne implikacije kao i to da li ono predstavlja razlog za strepnju odgovorio je za RT Balkan genetičar i embriolog, prof. dr Miodrag Stojković.

Stojković je jedan od najistaknutijih domaćih stručnjaka za oblast matičnih ćelija, bio je član tima koji je izveo prvo kloniranje domaćih životinja u Nemačkoj, a radio je i na prestižnom univerzitetu Harvard. Takođe je vlasnik posebne bolnice koja se bavi lečenjem steriliteta u Leskovcu.

Test model za čovekovo razviće i probleme koji pri njemu nastaju

U ranom embrionalnom razviću i dalje postoje nepoznanice za naučnu zajednicu, a Stojković ističe da je kod stvaranja takozvanih "sintetičnih embriona" potrebno znati u kom trenutku, koliko i kojih hemijskih signala, odnosno faktora rasta, vitamina itd. treba primeniti kako bi se dobio željeni rezultat.

"Dodatni problem je i formiranje trodimenzionalnih (3D) struktura kao što su organi ili embrion. Mnogo je lakše u laboratoriji dobiti dvodimenzionalne strukture odnosno jedinstvenu kulturu istovetnih ćelija", napominje naš sagovornik. 

Kako ističe, najznačajnija svrha ovih "embriona" je njihova upotreba u laboratorijskim uslovima, kako bi naučnici mogli da nauče više o fiziologiji embriona i o toku zdravog, odnosno abnormalnog razvoja kao i o hemijskim signalima koje embrion razmenjuje sa majkom; odgonetnu razloge za sterilitet i rani gubitak trudnoće; saznaju više o bolestima koje u ovim stadijumima nastaju, odnosno kako ih na vreme otkriti i sprečiti, ali i da otkriju da li novi ili već registrovani preparati imaju teratogeno ili mutageno dejstvo na potomstvo — sve to bez korišćenja pravih embriona.

"To znači da posedujemo ljudske ćelije u laboratoriji koje mogu, ne perfektno, ali vrlo slično ranom ljudskom razvoju, da pređu taj proces pod kontrolisanim uslovima", ukazuje naš sagovornik. 

Razlike između embriona, modela embriona i klona

Otkriće izraelskih naučnika u medijima je opisano kao "model" embriona, a Stojković napominje da se modelom nazivaju sve strukture koje nisu nastale oplodnjom jajne ćelije, kao što je slučaj sa pravim embrionima.

Hipotetički, ukoliko bi ovaj model embriona "imao potencijal da se usadi i razvije u plod onda bi to bio klon donora ćelija i to bez potrebe za jajnim ćelijama kao kod ovce Doli ili kloniranih pasa, miševa i mnogi drugih životinja", kaže naš sagovornik.

"Dodatna razlika sa takvim klonovima je to što bi i onaj deo genetskog materijala koji se nalazi u mitohondrijama takođe bio identičan davaocu ćelija, a ne onoj koja se nalazi u jajnoj ćeliji", dodaje.

Međutim, Stojković napominje da kloniranje čoveka bilo kakvom metodom ne treba podržavati, već "naprotiv, zabraniti, jer medicinska potreba ne postoji."

Etičke implikacije i moguća zloupotreba: Opasno i nepotrebno

Dok prof. Stojković ističe da ovo otkriće dugoročno otkriva nove horizonte u razumevanju i lečenju razvojnih, odnosno genetskih bolesti kao i u razvoju novih lekova, on ujedno napominje da bi kratkoročni cilj trebalo biti pokretanje etičke i zakonodavne diskusije kako bi se što pre postavile granice eventualnoj zloupotrebi.

Kao mogući vid zloupotrebe naš sagovornik navodi "pokušaj da se ovakvi embrioni koriste za dobijanje potomstva." 

Iako se u tekstu Bi-Bi-Sija koji je o ovom otkriću prvi pisao navodi da je "neetički, nelegalno i zapravo nemoguće" dovesti ženu u uspešnu trudnoću implantacijom ovakvog embriona, Stojković ističe da "neetički i nelegalno" svakako jeste, ali ne i "nemoguće."

"Bilo je nemoguće klonirati i ljudski embrion, pa je moguće. Bilo je nemoguće i da će se pluripotentne matične ćelije koristiti za lečenje bolesti, pa se sada koriste... Možda u jednom trenutku i to postane biološki moguće, ali po mom mišljenju to treba sprečiti i zakonom, jer ne postoji medicinska potreba", podvlači naš sagovornik.

Međutim, Stojković napominje da bi "greške i posledice" u hipotetičkom slučaju korišćenja embriona dobijenih iz stem ćelija bile "iste kao i sa kloniranim embrionima."

"Pri tome mogu da nastanu različite greške upisane u DNK i to dovelo do katastrofalnih posledica i po majku i po potomstvo. To smo već kod kloniranih životinja videli i naučili, a i kloniranje je reprogramiranje adultne-odrasle ćelije u embrionalnu", rekao je Stojković.

image